Фармацевти
Контакт

<< Назад

Дарувај крв, спаси живот!

јуни 1, 202314 јуни - Светски ден на крводарителството
Пишува: Тања Величковска


Светскиот ден на крводарителството се одбележува секоја година на 14 јуни. Се одликува со подигање на свеста за спасување животи со дарување крв.

Секоја година милиони луѓе од целиот свет одлучуваат да даруваат крв и плазма; Ова е причината поради која е наречен Светски ден на крводарителството.

Постојат голем број причини зошто луѓето секоја година учествуваат на настани за дарување крв, како што е Светскиот ден на крводарителството. Прво, тоа е начин да се спасат животите на многу луѓе погодени од болести и состојби.

Дополнително, со дарување крв овие пациенти ќе може да го продолжат медицинскиот третман, што ќе им даде поголеми шанси да ја преживеат болеста. Сепак, тоа не значи дека тие треба да се откажат од лековите - тие секогаш може да изберат да се откажат од нив ако не им е удобно да ги земаат.

Историја на Светскиот ден на крводарителството
Во 2004 година Светскиот ден на крводарителот првпат беше одбележан од СЗО.

На 58. светско здравствено собрание во 2005 година овој ден беше прогласен за годишен глобален настан за подигање на свеста за важноста на крводарителството. Роденденот на Карл Ландштајнер се слави како Светски ден на крводарителот, тој беше австриски американски имунолог, патолог и добитник на Нобеловата награда во 1930 година за неговиот развој и откривање на системот за крвната група АБО и модерната трансфузија на крв.

Значењето на Светскиот ден на крводарителството
Светскиот ден на крводарителите е основан за да ги собере луѓето од разни делови на светот, кои имаат ист интерес - спасување животи на мажи и жени погодени од болести, како што се коронавирус, ХИВ/СИДА, хепатитис итн. На овој ден, волонтери, вклучувајќи мажи и жени, од разни земји во светот, даруваат крв и плазма за да им помогнат на луѓето на кои им е потребна.

Важноста на дарувањето крв
Важноста на дарувањето крв не е само да се спасат животите на илјадници луѓе што лишени од живот, туку и да се спасат животите на многу повеќе, кои се погодени од разни болести и да им се помогне да се изборат со многубројни болести.

Исто така, се знае дека кога луѓето ја даруваат својата крв, тие добиваат многу здравствени придобивки.

Повеќето од луѓето што ја даруваат својата крв имаат тенденција бргу да закрепнат од своите болести, па дури и да живеат подолг живот, исто така помага во губење на тежината, во одржување здрав црн дроб и задоволително ниво на железо, го намалува ризикот од срцев удар и рак.
„Дајте крв, дајте плазма, споделувајте живот, споделувајте често“ - тема и слоган за 2023 година

Оваа 2023 година темата на Светскиот ден на крводарителството ја нагласува потребата од зголемување на бројот на дарители. А темата е „Дајте крв, дајте плазма, споделувајте живот, споделувајте често“. Луѓето со хронични болести или компликации може да имаат корист од даруваната крв во однос на лекување и поддршка.

За детално читање на овој текст, погледнете на 06-07 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>