Свети Трифун е христијански празник што се слави на 14 февруари (по новиот календар), а неговото значење и традиции се поврзани со неговиот живот и мачеништво. Св. Трифун бил христијански светител од 3 век, познат по својата вера и чудотворни исцелувања, а на 14 февруари се слави во многу православни земји, особено во Србија, Македонија и Грција.
Традицијата на празнување на Свети Трифун
1. Почеток на празнувањето
- Празнувањето на Свети Трифун како христијански празник почнува со развојот на христијанската црква во 4 век, откако е канонизиран како светител. Празникот има длабоки корени во христијанската традиција, но тој е исто така поврзан со поклонување на плодноста и заштита на лозата, што му дава значење и во земјоделските традиции.
2. Традиции поврзани со празникот
- Во многу земји, особено во Србија и Македонија, Свети Трифун се поврзува со земјоделските работи, а посебно со вината и лозарството. На овој ден лозарите и винопроизводителите ги благословуваат своите лозови насади и се молат за плоден род.
- Благословување на лозјата, на 14 февруари лозарите ги закројуваат лозовите насади, со цел да се осигура добар род на грозјето во наредната година. Овој обред е важен дел од традицијата и се изведува во текот на денот.
3. Прослава и обичаи
- Празникот се прославува со празнични обреди, молитви и со обредно пеење. Во некои региони се прават празнични вечери на кои се собираат семејствата и пријателите.
- Во традицијата се вклучуваат и игри и песни, а многу луѓе на овој ден ги посетуваат лозјата и извршуваат други земјоделски активности.
Колку долго се прославува Свети Трифун
Традицијата на празнување на Свети Трифун има многу векови историја и се прославува во текот на многу генерации. Традицијата за благословување на лозјата и посветувањето на оваа празнична активност постои веќе од средниот век и продолжува да биде важен дел од културниот и верскиот живот на земјоделците, особено во земјите со традиција на лозарство.
Со текот на времето празникот станал не само земјоделски туку и празник на љубовта во некои региони, бидејќи се слави на 14 февруари, што во современото време се совпаѓа со Денот на заљубените (Валентајн). Во некои земји на овој ден се слават и љубовните врски и партнерства, а традицијата продолжува и во современото време, без да ја изгуби својата поврзаност со лозарството и земјоделските активности.
Заклучок
Празнувањето на Свети Трифун почнува од раните векови на христијанството, со своето канонизирање и развој на традицијата. Овој празник има длабоки корени во земјоделските обичаи, особено во лозарството, и продолжува да се прославува и денес, како важен дел од традицијата во земјите со винска индустрија. Прославата на Свети Трифун не е само ден за верски обреди туку и ден за семејни и заеднички прослави, со многу обичаи и ритуали кои се пренесуваат од генерација на генерација.
Кои се здравствените придобивки од црвеното вино и растверстролот
Црвеното вино и ресвератролот се често поврзувани со здравствените придобивки, особено кога се користат умерено. Иако многу од овие придобивки се предмет на истражувања и понекогаш постојат контроверзии во врска со нивната големина и сигурност, постојат бројни научни студии кои сугерираат дека црвеното вино и неговиот основен антиоксиданс, ресвератролот, можат да имаат позитивен ефект врз здравјето.
Здравствени придобивки од црвеното вино
1. Подобрување на кардиоваскуларното здравје
- Црвеното вино е богато со полифеноли, особено ресвератрол и флавоноиди, кои се сметаат за моќни антиоксиданси. Тие помагаат во намалување на воспалението и зајакнување на крвните садови.
- Студиите покажуваат дека умереното консумирање црвено вино може да намали ризик од срцеви болести, бидејќи го подобрува холестеролскиот баланс (особено зголемување на добриот холестерол - HDL) и помага во снижување на крвниот притисок.
2. Антиоксидантни својства
- Полифенолите, особено ресвератролот, се антиоксиданти кои помагаат во неутрализација на слободните радикали во телото. Ова може да го намали оксидативниот стрес, кој е поврзан со стареењето и развојот на хронични заболувања, како што се дијабетес, рак и срцеви заболувања.
3. Подобрување на инсулинската чувствителност
- Некои истражувања сугерираат дека умерено консумирање црвено вино може да помогне во подобрување на инсулинската чувствителност и да го намали ризикот од дијабетес тип 2. Ова може да биде резултат на антиоксидантите кои го регулираат метаболизмот на гликоза.
4. Заштита од рак
- Некои студии сугерираат дека полифенолите во црвеното вино можат да имаат защтитен ефект против некои видови рак, како што се рак на дојка и рак на дебелото црево. Ресвератролот, кој е присутен во лушпата на грозјето, се смета за посебно важен за оваа заштита.
5. Подобрување на мозочната функција
- Ресвератролот може да има позитивен ефект врз заштитата на мозочните клетки, подобрувајќи ги когнитивните функции и можеби намалувајќи го ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Истражувањата покажуваат дека умереното консумирање црвено вино може да ја подобри меморијата и да го намали ризикот од невролошки заболувања.
Здравствени
придобивки од ресвератрол
(кој се наоѓа во црвеното вино)
Д-р Тања Величкова