Фармацевти
Контакт

<< Назад

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

февруари 1, 2022

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“

|

фев-2022

Прашање: „Бактериите ни се непријатели, нè напаѓаат и мораме сите да ги убиваме со антибиотици?“

Одговор: НЕ!

Оваа реченица припаѓа на почетокот на минатиот век. Сега имаме многу поголеми и подетални сознанија за бактериите и знаеме дека добар дел од нив не само што не се штетни, туку се и корисни.

Се чини дека повеќето здравствени експерти ги нарекуваат пробиотиците „лек за секоја болест“,  што помага при скоро сè.

Дали  ова е мит?

Всушност, НЕ Е.  На некој начин е  вистина. Иако не постои лек кој магично ќе „поправи“ сè, нашите цревни бактерии се прва линија на одбрана за многу од нашите телесни системи. Затоа, тие се поврзани со изненадувачки голем број здравствени проблеми.

Верувам дека коренот на нашето здравје е нашиот дигестивен систем. Тоа е местото каде што основните градивни елементи за нормална функција на нашиот организам  се создаваат со варење и апсорпција на хранливите материи во нашата храна.

Иако луѓето честопати мислат за бактериите и за другите микроорганизми како за штетни „микроби“, повеќето од нив, всушност, се корисни. Некои бактерии помагаат во варењето на храната, ги уништуваат клетките што предизвикуваат болести или произведуваат витамини. Многу од микроорганизмите во пробиотичките производи се исти или слични на микроорганизмите кои природно живеат во нашите тела. Сите тие заедно се нарекуваат МИКРОБИОМ.

Што е микробиом?

Заедницата на микроорганизми што живее врз нас и во нас се нарекува „микробиом“ и тоа е топ-тема за истражување во последниве две декади. Научниците, исто така, развиваат нови терапевтски пристапи дизајнирани да го модифицираат микробиомот за лекување  болести и поддршка на здравјето.

Што се пробиотиците?

Пробиотиците се корисни живи микроорганизми кои кога ќе се консумираат или нанесат на телото имаат значителни корисни ефекти врз оптимизирање на здравјето. Обично ги има во јогуртот, но  и во друга ферментирана храна, додатоци во исхраната, а во последнава декада и во козметичките производи.

Кои видови бактерии се наоѓаат во пробиотиците?

Пробиотиците може да содржат различни микроорганизми. Најчести се бактериите кои припаѓаат на групите наречени лактобацилус и бифидобактериум. Други бактерии, исто така, може да се користат како пробиотици, а, исто така, и квасните габички како што се Saccharomyces boulardii се пробиотици.

Различни видови на пробиотици може да имаат различни ефекти. На пример, ако специфичен вид на лактобацилус помага да се спречи некоја болест, тоа не мора да значи дека друг вид на лактобацилус или некој од пробиотиците на бифидобактериум би го сторил истото.

Дали пребиотиците се исти како пробиотиците?

Не, пребиотиците не се исти со пробиотиците. Пребиотиците се неразварливи компоненти на храната кои селективно го стимулираат растот или активноста на пожелните микроорганизми.

Што се симбиотиците?

Симбиотиците се производи кои комбинираат пробиотици и пребиотици.

Како дејствуваат  пробиотиците?

Пробиотиците можат да имаат различни ефекти во организмот, а различните пробиотици можат да дејствуваат на различни начини.

Пробиотиците можат:

ЗА КОИ СОСТОЈБИ ИМАМЕ ЈАСНИ ДОКАЗИ ЗА КОРИСТА ОД ЗЕМАЊЕТО  ПРОБИОТИЦИ

Инфективна дијареја: Дијарејата е можеби и  една од првите состојби каде што се применети пробиотиците масовно. Имаме повеќедецениско искуство со користење  пробиотици при дијареја.Тоа го потврдува и масовна студија од 2018 година во која се оценети 11 студии (5 143 учесници) за улогата на пробиотиците во спречувањето и лекувањето на дијареја кај патниците и откри докази дека тие се корисни.

Доенечки грчеви

Некротизирачки ентероколитис

Сепса кај доенчиња

Стоматолошки кариес (кариес)

Пародонтални болести (заболување на непцата)

Алергиски ринитис

Спречување  алергии

Акни

КАДЕ УШТЕ МОШАТ ДА ПОМОГНАТ ПРОБИОТИЦИТЕ?

Пробиотиците  се докажано корисни и кај следниве состојби:

Преглед на 23 студии (со 3 938 учесници) на пробиотици за да се спречи дијареја поврзана со антибиотици кај деца, обезбеди докази дека пробиотиците имале заштитен ефект. Не се забележани сериозни несакани ефекти кај деца кои инаку биле здрави, освен инфекцијата за која се лекувале.

Дали пробиотиците можат да бидат штетни?

Пробиотиците имаат долга историја на очигледна безбедна употреба, особено кај здрави луѓе. Сепак, малку студии детално ја разгледале безбедноста на пробиотиците, па затоа недостасуваат солидни информации за фреквенцијата и сериозноста на несаканите ефекти.

Микробите живеат на  скоро секој дел од човечкото тело, живеат на кожата, во цревата и во носот. Понекогаш тие предизвикуваат болест, но поголемиот дел од времето микроорганизмите живеат во хармонија со нивните човечки домаќини, обезбедувајќи материи кои помагаат во одвивањето на витални функции неопходни за човечкиот опстанок.

Конзорциум на истражувачи организиран од Националниот институт за здравство на САД ја мапираше нормалната микробна мапа на здравите луѓе, и доби бројни согледувања, па дури и неколку изненадувања. Истражувачите откриле, на пример, дека скоро секој човек рутински носи патогени микроорганизми за кои се знае дека предизвикуваат болести. Кај здрави индивидуи, патогените не предизвикуваат болест; тие едноставно коегзистираат со нивниот домаќин и остатокот од човечкиот микробиом, колекцијата на сите микроорганизми што живеат во човечкото тело.

Истражувачите сега мора да откријат зошто некои патогени микроорганизми стануваат смртоносни и под кои услови, веројатно ќе ги ревидираат сегашните концепти за тоа како микроорганизмите предизвикуваат болест.

А ова е, јас би рекла големо откритие.

„КАКО ДА ЗНАМ ДАЛИ МИ ТРЕБААТ ПРОБИОТИЦИ?“

Ова се пет знаци што кажуваат дека можеби ви треба пробиотик:

  1. Неправилност во варењето на храната


Деведесет проценти од бактериите во нашето тело живеат во дебелото црево, па затоа има смисла дека тие можат да влијаат на активноста на дебелото црево. Всушност, половина од нашиот измет  е составен од живи и мртви бактерии. Пробиотик со добар квалитет може да биде ефикасен во регулирањето на функцијата на дебелото црево, па дури може да ги намали и другите непријатни симптоми, како гасови и надуеност.

  1. Имате нагласена потреба за храна богата со шеќери


Различни видови бактерии уживаат во различни видови храна. Некои сакаат влакна, како оние што се наоѓаат во овошјето, зеленчукот и друга храна од растително потекло. Другите сакаат  едноставни шеќери,  како бел шеќер и рафинирано брашно. Она  по што копнеете може да зависи од тоа на какви видови  бактерии сте домаќини. Вашите цревни бактерии треба да јадат:  тие се целосно зависни од тоа што ќе изберете  за оброк,  за тоа да  им биде храна ним. Така, тие развиле многу креативни начини да го добијат она што го сакаат. Вашите цревни бактерии сакаат да јадат и да ве одржуваат здрави, затоа што вие сте единствениот дом што го добиле. Преку вагусниот нерв, кој е врска меѓу цревата и мозокот, нашиот микробиом ќе побара храна што му е потребна за да преживее. Некои видови ќе бараат повеќе од нивната храна за да можат да ги изгладнуваат своите конкуренти кои би можеле да јадат нешто поразлично.

  1. Вашиот метаболизам е малку бавен


Истражувањето на Медицинскиот факултет од Универзитетот Вашингтон ги разгледа цревните бактерии на 154 лица и откри интересна врска. Откриле дека оние што имаат најмала разновидност на бактерии имаат поголема веројатност да бидат дебели. Враќањето на различноста во цревата е едноставен, двостепен процес: повторно направете го цревото со добар квалитетен пробиотик и нахранете го со разновидни растителни влакна.

  1. Сте пиеле антибиотик, дури и да било одамна


Антибиотиците можат да бидат спасувачка мерка, но не без последици. Уништувајќи ги патогените, агресивни бактерии,  тие, исто така, уништуваат голема популација на добри бактерии во цревата.

  1. Имате некои проблеми со кожата како егзема, псоријаза и осип или јадеж


Вашата кожа и црево може да изгледаат како далечни системи на телото, но тие, всушност, се многу поврзани. Истражувањата откриле дека квалитетот на вашиот дигестивен систем се огледа директно на вашата кожа! Нарушувањата на дигестивниот систем се поврзани со проблеми со кожата, а нашиот цревен микробиом ја балансира нашата „оска помеѓу кожата и цревата“. Чиста сјајна кожа е само уште еден попатен  ефект на убавиот, солиден здрав  микробиом.

Без сомнежи, нашите цревни бактерии играат многу важна улога во нашето здравје. Направете го вашето црево среќно со комбиниран одличен додаток на пробиотици и диета богата со растителни влакна. Целото тело ќе ви се заблагодари!

За детално читање на овој текст, погледнете на 22-24 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ФЕВРУАРИ 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>