Фармацевти
Контакт

<< Назад

Симптоми на мигрена

јуни 1, 202201. Продром (1-2 дена пред мигрена)

Ова се збир на симптоми кои рутински почнуваат еден или два дена пред вистинската мигрена. Симптомите вклучуваат запек, промени во расположението, интензивна желба за одредена храна, вкочанет врат, зголемено проѕевање и зголемена жед.

02. Аура (трае до 60 минути)

Аурите се предупредувања за почеток и симптоми поврзани со нервниот систем. Тие може да се појават како визуелни, физиолошки или аудитивни феномени. Овие феномени може да вклучуваат блесоци на светлина, цикцак-вид, грчеви во мускулите, проблеми со говорот и слухот во заднина на бучавата, слична на оние што страдаат од тинитус.

03. Главоболка / напад (трае до 72 часа)

Главоболката може да трае од неколку часа до 3 дена. Обично се манифестира како болка на едната или на двете страни на главата, понекогаш се шири надолу во вратот и рамената. Должината и тежината на нападот варираат од личност до личност, што може да вклучи некој или сите од овие дополнителни симптоми: мачна или пулсирачка болка, гадење и повраќање, заматен вид, чувствителност на светлина и звук, зашеметеност.

04. Постдром

Ова е фаза на закрепнување, често се карактеризира со моменти на збунетост, нерасположение, вртоглавица, слабо или исушено чувство и континуирана чувствителност на светлина и звук.

 

За детално читање на овој текст, погледнете на 6-7 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>