Фармацевти
Контакт

BETTY МАГАЗИН | НОЕМВРИ 2019

BETTY МАГАЗИН | СЕПТЕМВРИ 2020

Трио Џентлмен – МОЌНО И СВЕТСКИ | Број 78

29 септември – Светски ден на срцето

| д-р Перо Попески интервентен радиолог Светскиот ден на срцето...

Антибиотици – Кога Да, а кога Не

| Зорица Мартиноска Андонова доктор на медицина ПЗУ ПЕДИМЕДИКА –...

Аронија – витаминска бомба за силен имунитет

Доколку ни е потребен итен засилувач на имунитетот, а не...

Интервју – Трио Џентлмен – Моќно и светски

Несекојдневни, посебни и екстремно квалитетни се зборовите со кои  може...

Одбележување на Светскиот ден на првата помош

| Црвен крст на Македонија Светскиот ден на првата помош...

Позитивни приказни – „Заедно можеме“

| Шпенди Салија, претседател на Здружението на лица со посебни потреби „Заедно можеме“, Гостивар Здружението „Заедно можеме“, кое постои само 2 и пол години, има спроведено многубројни проекти и активности во областа на подобрување на квалитетот на живеење, подобрување на социјалниот статус и социјална инклузија на лицата со посебни потреби, особено децата. Станува збор за […]

Категорија:

септември 2, 2020

Розацеа

| прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска Розацеа е честа  кожна болест која се манифестира со црвенило, мoзолчиња и оток на кожата на лицето. За неа се зборува како за „акни кај возрасни“. Започнува  ненадејно  со вцрвенување на лицето, кое брзо поминува и се повторува. Развојот на болеста доведува до појава на постојано црвенило на кожата […]

Категорија:

септември 2, 2020

Поранешните пушачи се во право! Дали пушењето е лична работа?

| д-р спец. Ика Пешиќ раководител на Кабинетот за превенција и одвикнување од пушење Клиника за пулмологија, Клинички центар на Србија Адаптација и превод: Институт за јавно здравје на Македонија Дали пушењето е лична работа? Без тутун за еден месец Факт е дека повеќе од 80 % од пушачите не се виновни што се пушачи, […]

Категорија:

септември 2, 2020

Преку мали промени во секојдневието до значајно подобрување на физичкото и менталното здравје

| Софија Манчева психолог, психотерапевт под супервизија и фитнес тренер Случувањата во последниот период  поврзани со пандемијата направија да се соочиме со еден стресен и трауматичен период. Останувањето дома и претворање на домашната атмосфера во работна канцеларија, играчница за деца, простор за вежбање  или, пак, останување во „несигурна и опасна средина“ подолг период, кај многу […]

Категорија:

септември 2, 2020