Фармацевти
Контакт

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

Додатоци во исхрана

Исхрана за време на пандемија со Ковид-19

виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL НАДВОРЕШЕН СОРАБОТНИК...

Како до подобар имунитет кај децата?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС –...

Д-маноза

| Дипломиран фармацевт Цветанка Митанова АПТЕКА МЕНТА ФАРМ ПРИЛЕП Escherichia...

Д-маноза за третман и превенција на уринарни инфекции во детска возраст

М-р сци. Д-р Габриела Тавчиоска Специјалист предијатар ОПШТА БОЛНИЦА БОРКА...

Колаген – Методи и препарати кои се користат за подмладување на кожата

| Спец. по фармација Суаде Исеини Аптека МЕД ФАРМ, Чегране...

Имунитет и негово зајакнување на природен начин – Што претставува имунитетот?

| Александар Јаневски Доктор по медицина Што претставува имунитетот? Имунитетот...

Маџун – Природен лек од Тиквешијата

| Дипл. Фармацевт Марија Мукаетова BETTY АПТЕКА „ФАРМАНЕА“, КАВАДАРЦИ   Маџунот или уште наречен гроздов слад е концентриран сок од грозје, природен лек и енергенс со оригинален слатко киселкав вкус и арома. Бил добро познат и на нашите предци со благотворно дејство врз човековото здравје. Одгледувањето на виновата лоза има традиција стара повеќе од 2.000 […]

Категорија: Додатоци во исхрана

октомври 1, 2020

Нова тераписка можност како подршка во лекувањето на анемија од различен причинител

| д-р Ирена Евтимовска Рогач Субспецијалист гастроентерохепатолог, ГОБ „8-ми Септември“ Железото е хемиски елемент неопходен за околу 200 биохемиски реакции во човековото тело и е важен фактор во процесите на производство на енергија, транспорт на кислород, адекватно функционирање на имунолошкиот систем, производство на хормони, неуротрансмитери и ДНК. Така да, општата здравствена состојба многу зависи од количината на […]

Категорија: Додатоци во исхрана

октомври 1, 2020

Пробиотици и нивна примена за зајакнување на имунолошкиот систем

| Габриела Качакоска – Нанеска дипл. Фармацевт ПЗУ АПТЕКА „БИОЛЕК 3“ ПРИЛЕП По дефиниција на Светска Здравствена Организација, пробиотиците се живи микро организми наречени “добри” бактерии, чија што употреба во адекватни количини има поволно дејство врз здравјето на човекот. Во човечкиот организам,во гастроинтестиналниот тракт, односно цревата постои микрофлора (бактерии) кои се важни за созревање и […]

Категорија: Додатоци во исхрана

октомври 1, 2020

Оксидативен стрес – примена на антиоксиданси

| VEMA Pharma Состојбите на оксидативниот стрес се одговорни за бројни патолошки промени во човековиот организам кои доведуваат до хронични болести како што се дијабетес, кардиоваскуларни болести, невродегенеративни болести, бројни неоплазми, автоимуни заболувања. Исто така, оксидативниот стрес лежи во основата на патофизиолошкиот механизам на настанување на клиничките симптоми во текот на вирусни и други инфекции. […]

Категорија: Додатоци во исхрана

септември 2, 2020