Фармацевти
Контакт

Аортна стеноза

Лекови и терапија

Аортна стеноза

д-р Александар Колев спец. по кардиохирургија ЈЗУ УК за Државна...

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање:...

Покачена телесна температура кај децата

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Грбна болка

д-р Ана Мадиќ Доктор на медицина ПЗУ Поликлиника Др. Ѓоше...

BETTY фармацевт – Вагинално здравје

Мартина Димеска магистер по фармација Аптека Мента, Прилеп | Добро...

Магнезиум како додаток на исхраната

Д-р Емир Ќамили спец. по општа и семејна медицина ПЗУ ВИТАКСИЈА Тетово | Магнезиумот е важен минерал што му е потребен на телото за нормално да ги извршува сите активности. Магнезиумот е еден од седумте есенцијални макроминерали, или минерали кои треба да се внесуваат секојдневно, во релативно високи количества, суштински значи дека е неопходен за […]

Категорија: Лекови и терапија

јануари 1, 2022

Како настанува ГЕРБ? Како да го заштитите желудникот?

д-р Цветко Арсов интернист, супспецијалист гастроентерохепатолог ЈЗУ Општа болница, Велес | Гастроезофагеален рефлукс е медицинска состојба предизвикана од неспособност на долниот кружен појас на мускулите (сфинктер) околу хранопроводот, што доведува до рефлукс, односно враќање на содржината од стомакот во хранопроводот и предизвикува печење и болка зад градната коска. Долниот сфинктер на хранопроводот е сплет од мускулни […]

Категорија: Лекови и терапија

јануари 1, 2022

Зошто е опасно масното ткивно околу половината?

Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар | Дали сите масти се исти? Масното ткиво е специјализирано ткиво важно за хомеостазата (одржување на стабилни процеси во телото, постојана внатрешна рамнотежа) и се смета за полноправен орган чија главна функција е складирање  енергија, регулација на температура, заштита на органите, учество во ендокриниот профил на телото, рамнотежа […]

Категорија: Лекови и терапија

јануари 1, 2022

Синдром на прекумерно активен мочен меур (спам)

д-р Ивица Стојановски спец. уролог ГОБ „8 Септември“, Скопје | Синдромот на прекумерно активен мочен меур (СПАМ)  е дефиниран како „нагон за ненадејна, неодложна потреба за мокрење со или без ургентна инконтиненција, обично проследен со зачестено дневно и ноќно мокрење  во отсуство на инфекција на уринарниот тракт (УТИ) или друга очигледна патологија“. Ова е состојба […]

Категорија: Лекови и терапија

декември 1, 2021