Фармацевти
Контакт

Вкусно, здраво, лековито – Кокосово масло

Билки

Вкусно, здраво, лековито – Кокосово масло

| Предноста на кокосовото масло не е само пријатниот мирис,...

Зрно здравје

| Една од поважните причини заради која би го одбрале...

Топол чај – здрава навика од мали нозе

| Ивана Михајловска магистер по фармација и бренд менаџер на...

Свежата храна лекува

| Прочистување на телото по празничните гозби Предновогодишната еуфорија, заедно...

МИГРЕНА

Силна болка проследена со низа специфични симптоми претставува една од...

ТЕРАПИЈА СО РАСТИТЕЛНИ ПРЕПАРАТИ

  Непријатностите кои ги носи нападот на мигрена може да...

ПИТОМ ПЕЛИН

Питомиот пелин е симбол на љубовни јадови. За виното пеленаш и за пеликовец во народот се верува дека се сигурен лек за многу душевни страдања.

Категорија: Билки

декември 1, 2018

СИНАП

Синапот е заедничко име за неколку видови од фамилијата крстоцветни (Brassicaceae). Бил добро познат и во античкиот свет, се користел како лековито растение и зачин. Се одгледува во умерени подрачја, речиси во целиот свет, a за најважни се сметаат два вида: црн – Brassica nigra и бел синап – Sinapis alba.

Категорија: Билки

ноември 1, 2018

Орев

Во народната медицина оревот има важна улога. Листот од орев има извесни антисептични својства, а плодот често се користи и во комбинација со мед како средство против исцрпеност.

Категорија: Билки

септември 1, 2018

РЕН

Ова повеќегодишно растение со дебел, месест и разгранет корен, има исправено

стебленце, со висина од 15 до 125 см. Стебленцето во горниот дел е разгрането, аглесто и празно. Приземните листови се со долги дршки, со издолжен јајцевиден облик, при основата срцевидни, може да бидат долги и до еден метар. Листовите на стеблото се со кратки дршки или седечки, делени во резени или длабоко назабени. Цутовите се метличести, сложени од многубројни гроздови. Чашичните ливчиња се со обод со мембрана. Листовите на цветното венче се поставени накрсно, широко јајцевидни, бели. Плодот е топчеста лушпа. Цвета од мај до јули, расте по влажни места, а, исто така, и се одгледува.

Категорија: Билки

август 1, 2018