Фармацевти
Контакт

<< Назад

Грозјето на Дионис

септември 29, 2015

[vc_column width="1/1"]

За Дионис, старогрчкиот бог на плодноста на Земјата, вегетацијата и уживањата, се поврзува дионизискиот култ, кој се толкува како култ на одгледување винова лоза и добивање вино. Обожаван како донесувач на грозје и други полски плодови, тој е херој на многу легенди во кои се опишува и како плови по мориња, овенчан со винова лоза. Еднаш го грабнале гусари и го однеле на брод, а Дионис се претворил во лав, додека од јарболот почнала да расте винова лоза и го прекрила целиот едреник. Престрашените гусари почнале да скокаат во морето и се претвориле во делфини, а Дионис останал на палубата со пехар со вино.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>