Во текот на прикажувањето на серијата за хаваријата во нуклеарната електрана во Чернобил, повторно е подигната свеста за опасностите кои демнат во случај на нуклеарни незгоди. За тоа колку луѓето понекогаш се подложни на неосновано ширење паника зборува и податокот дека во Норвешка двојно е зголемена продажбата на јод во капсули. Норвежаните ги купуваат овие таблети за да ги имаат во случај на повторена ситуација од осумдесеттите. Вака внесениот јод ја спречува штитната жлезда да го апсорбира радиоактивниот јод.

basketball jerseys cheap