Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Хирургија со модерна технологија во 21ви век, кои операции се прават најчесто

Д-р Петре Кодовски Специјалист по Општа Хирургија Хирургијата е гранка...

АРТРИТИС

Гоце Илоски Фармацевтски техничар – ПЗУ аптека Мента Фарм Прилеп...

Кои се симптоми на Гастритис, како се третира и зошто настанува

Д-р Сузана Мисоска Интернист Гастритисот претставува воспаление на желудочната слузница....

BETTY МАГАЗИН | ЈУНИ 2022

Ведрана Ѓорѓевиќ – МЕДИУМСКО ЛИЦЕ | Број 99

Категорија: Списание BETTY

јуни 1, 2022

Цревниот микробиом и ХMO

Што е ХМО и од што се состои? ХМО се олигосахариди најчесто со сложена структура. До сега се идентификувани околу 200 различни ХМО структури. Истите се составени од петте основни градбени блокови прости шекери, glukoza, galaktoza, N-acetilglukozamin, sijalna kiselina N-acetilneuraminska kiselina и fukoza а се формираат во млечните жлезди. Шекерите меѓусебно се поврзани на различни […]

Категорија: Детско здравје

мај 31, 2022

ПРЕВЕНЦИЈА НА ГЛАУКОМ

Превенцијата е клучна кога станува збор за здравјето. Еве неколку работи што можете да ги направите за оптимално здравје на очите на која било возраст! РЕДОВНО ВЕЖБАЈТЕ Истражувањата покажуваат дека луѓето кои се занимаваат со умерени физички вежби имаат 25% помали шанси да развијат глауком. Редовните вежби може да помогнат во ублажување на очниот притисок. […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

Рецепти за лесни и здрави оброци со кои вашето утро ќе почне на најдобар начин

Секое утро во нашите мисли ни се провртува прашањето – што да појадувам сега? Сите ние се бориме со овој проблем, но, за среќа, постојат многу решенија и може да се пронајдат секаде. Фантастични, брзи рецепти за вкусен појадок, а најдоброто од сѐ е што тие се подготвуваат пред спиење. Наутро ќе имате доволно време […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

pH Вредности, Алкална и Кисела Храна

Балансот на рН вредноста на организмот има огромна важност за здравјето, но сепак ретко кој знае за тоа и води сметка за оваа рамнотежа. pH (potential of hydrogen) вредностите покажуваат колку една материја или средина е алкална (богата со кислород) или кисела (и недостасува кислород). Овие вредности се движат од 1 до 14, каде што […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од: ВИТАМИН А: Помага во одржување на здравјето на очите, го зголемува обновувањето на клетките на кожата и ја регулира функцијата на имунитетот ВИТАМИН Б12: Помага во формирањето на црвените крвни зрнца, синтезата на ДНК и функцијата на мозокот ВИТАМИН Ц: Дејствува како антиоксиданс за борба против слободните радикали, […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 9, 2022

ЗОШТО ТРЕБА ДА КОРИСТИМЕ МУЗИКОТЕРАПИЈА?

Музикотерапијата како позитивен бенефит за третирање! Музикотерапијата, здружена здравствена професија, е клиничка и заснована на докази употреба на музички интервенции за да се постигнат индивидуализирани цели во рамките на терапевтски однос од страна на квалификуван професионалец кој има завршено одобрена програма за музикотерапија. Музикотерапијата е широко поле. Музикотерапевтите користат искуства засновани на музика за да […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

ITB СИНДРОМ – Синдром на илиотибијален опсег

ITS (лиотибијална лента) е долга нееластична колагенска (фасција) структура, која ги преминува и зглобовите на колкот и коленото на надворешната страна на бутот. ITB-синдромот е предизвикан од прекумерна физичка активност. Симптоми: Болка на надворешната страна на коленото; Болка што се протега нагоре од надворешната страна на бутот до колкот; Болката е најтешка кога коленото се […]

Категорија: Коски и зглобови

мај 9, 2022

Естетска стоматологија – што, всушност, значи тоа?

Д-р Ивица Луканоски Што претставува естетската стоматологија? Стоматологијата веќе не е само случај на пополнување и вадење заби. Денес, многу луѓе своето внимание го насочуваат кон естетската стоматологија како начин за подобрување на својот изглед. Со естетските третмани забите може да се исправат, преобликуваат или поправаат. Естетските третмани вклучуваат изработка на ламинати, коронки, мостови, естетски […]

Категорија: Љубопитно

мај 9, 2022

Ferozomal во третман на недостаток на железо

Што претставува FEROZOMAL? Ferozomal претставува додаток во исхраната, спа- куван во ќесички за директна употреба, со прија- тен вкус на лимон и шумско овошје. 1 ќесичка FEROZOMAL содржи 30мг липозомално железо, 80мг витамин Ц и 2,5 микрограми витамин Б12. Зошто липозомално железо? Железото е обвиткано со фосфолипиден двослој (липозом) и не доаѓа во директен контакт […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 6, 2022