Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Probleme me barkun dhe diarre gjatë udhëtimeve dhe pushimeve verore

June 1, 2023Shkruan: Master Farmacie Darko Majstorçev

Vera është stina e infeksioneve të zorrëve. Temperaturat e larta kontribuojnë në shumimin e baktereve, viruseve dhe parazitëve të zorrëve, të cilët sulmojnë më së shumti foshnjat dhe fëmijët e vegjël për shkak të sistemit imunitar ende të pazhvilluar, por nuk kursehen as të rriturit. Rreziku i infeksioneve të zorrëve është më i madh gjatë udhëtimeve dhe pushimeve vjetore, sepse është më i vështirë krijimi i kushteve higjienike.

Trajtimi i problemeve me barkun kërkon përdorimin e probiotikëve që ndihmojnë në rregullimin e florës së zorrëve. Që organizmi të mos dehidratohet, duhet marrë sa më shumë lëngje dhe në farmaci mund të gjeni shumë produkte që përmbajnë elektrolite që kompensojnë lëngjet e humbura.

Në pushime duhet të hani ushqime të lehta që nuk janë të prirura për prishje, që treten shpejt dhe nuk e rëndojnë organizmin.
Gjatë temperaturave të larta të verës, metabolizmi është më i ngadalshëm dhe nuk duhet të rëndohet me ushqime energjike-kalorike.

Nuk ka asnjë rregull për këto infeksione të verës - ato sulmojnë njësoj si fëmijët ashtu edhe të rriturit, por njerëzit me imunitet më të vogël janë më të ndjeshëm. Infeksionet e zorrëve zakonisht shkaktohen nga viruset e verës, të cilat njerëzit mund t'i marrin nga ngrënia e frutave dhe perimeve që nuk janë larë mirë, nga ushqimet e kontaminuara me baktere, më shpesh salmonela, stafilokoku, nga uji me cilësi të dobët ose nga duart e papastra.

Karakteristikë e viruseve të stomakut është që anëtarët e një familjeje të infektohen nga njëri-tjetri, pas një periudhe inkubacioni prej një deri në tre ditësh. Të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna dhe personat me imunitet të dobësuar janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj këtyre viruseve.
Infeksioni i zorrëve mund të merret edhe gjatë udhëtimit. Në këto raste thuhet se kanë marrë një “infeksion udhëtimi” për shkak të temperaturave të larta dhe higjienës së pamjaftueshme, veçanërisht të duarve. Në të shumtën e rasteve shfaqet dhimbje barku e shoqëruara me diarre.

Gjithashtu, uji nga ujësjellësi publik në vendet e pushimit mund të jetë shkaktar i infeksionit të zorrëve. Edhe pse është i pastruar, vetë përbërja e ujit, e cila është e ndryshme nga ajo që përdorim në shtëpi, mund të shqetësojë zorrët. Por ky lloj infeksion është jetëshkurtër dhe zakonisht kalon brenda një dite.

Infeksionet e verës manifestohen në formë të lehtë në formën e gripit të stomakut. Agjentët shkaktarë më të zakonshëm janë enteroviruset, kryesori ndër të cilët është i ashtuquajturi virusi rota. Rruga e këtij infeksioni është fekalo-orale, pra vjen nga jashtë nëpërmjet ushqimit dhe ujit të kontaminuar, si dhe duarve të pista.

Periudha e inkubacionit nga kontakti me virusin deri në shfaqjen e simptomave të sëmundjes zgjat nga një deri në dy ditë.
Më pas fillojnë vështirësitë e para, të pasuara nga dhimbjet e stomakut, të cilat janë të mprehta, shpuese dhe difuzive. Shfaqet edhe me të përzjera ose të vjella.

Ka edhe jashtëqitje të lëngshme pa mukozë dhe gjak, të cilat mesatarisht zgjasin nga katër deri në tetë ditë. Pas jashtëqitjes, ka ende një ndjenjë të nxitjeve të rreme për të zbrazur.

Këputje e lehtë është gjithashtu një simptomë, por mund të shoqërohet edhe me rritje të temperaturës.
Këto reaksione të trupit ndodhin sepse mukoza gastrointestinale është e infektuar. Por ky proces inflamator kalon në maksimum pesë deri në shtatë ditë pa pasoja.

Mirëpo, gjatë infeksionit humbet një sasi më e madhe e lëngjeve dhe elektroliteve, kryesisht kaliumi, prandaj në rastet më të rënda duhet të fillohet menjëherë me rihidratimin, pra me kompensimin e lëngjeve dhe elektroliteve të humbura.

Natyrisht, diarreja nuk duhet të ndalet menjëherë, sepse në të ka shumë viruse që mund të eliminohen vetëm në këtë mënyrë.

Në praktikë, rizëvendësimi i lëngjeve, qetësimi i dhimbjeve të stomakut me ilaçe dhe pushimi është e vetmja mënyrë për një shërim të shpejtë.
Parandalimi
Sigurisht, është gjithmonë më e lehtë të parandalosh sesa të kurosh.

Diarreja përhapet me të ashtuquajturën rrugë fekalo-orale. Mikroorganizmat e padukshëm nga jashtëqitja fshihen në duar dhe sipërfaqe të tjera që bien në kontakt dhe prej andej hyjnë në gojë.

Kushdo që merr një infeksion fekooral mund ta vonojë atë duke larë duart, ose ta bëjë atë më të butë dhe më të shkurtër.

- Kujtojuni fëmijëve të lajnë duart pas përdorimit të tualetit dhe të mos i fusin duart në gojë.
- Është e nevojshme të lahen perimet dhe frutat para çdo përdorimi, si dhe të mbahen të pastra sipërfaqet dhe enët në kuzhinë.
- Përpunoni ushqimin termikisht
- Përveç ujit, rekomandohet të pini qumësht të ëmbël dhe kos, çajra bimorë dhe frutash, ujë mineral pa gaz.

Për të shmangur të përzierat, mjekët këshillojnë marrjen e probiotikëve si masë parandaluese, disa ditë para udhëtimit, sepse në këtë mënyrë rikthehen bakteret e mira që mund të parandalojnë shfaqjen e diarresë.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.16-17 të botimit elektronik të revistës BETTY (Qershor 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>