Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Spondiloza e qafës

June 1, 2020

|

Shkëlqim Selimi
Fizioterapeut i diplomuar Spondiloza e qafës, që njihet po ashtu si osteoartriti cervikal, është një problem që përfshin ndryshime në kockat, disqet dhe nyjet e qafës. Këto ndryshime shkaktohen nga konsumimi normal i plakjes. Me moshën, disqet e qafës gradualisht prishen, humbasin lëngun dhe bëhen më të ngurta.

Spondiloza e qafës zakonisht ndodh në njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Si rezultat i degjenerimit të disqeve dhe kockave, rritjet jonormale të quajtura osteofite mund të formohen në kockat në qafë. Këto zhvillime jonormale mund të shkaktojnë ngushtimin e brendshëm të shtyllës kurrizore ose në hapje ku dalin nervat e shtyllës kurrizore, një gjendje e lidhur me stenozën kurrizore të qafës.

Spondiloza e qafës më së shpeshti shkakton dhembje dhe ngurtësi të qafës. Megjithëse spondiloza e qafës është rrallë progresive, kirurgjia korrigjuese mund të jetë e dobishme në raste të rënda.

Cilët janë faktorët e rrezikut për spondilozën cervikale?

Faktorët e rrezikut për spondilozën cervikale përfshijnë:

Cilat janë simptomat e spondilozës së qafës?

Simptomat e spondilozës së qafës përfshijnë:

Simptomat e spondilozës së qafës kanë tendencë të përmirësohen me pushim. Simptomat janë më të rënda në mëngjes dhe përsëri në fund të ditës.

Trajtimi përfshin metoda të ndryshme të terapisë fizikale dhe varësisht nga shkalla e degjenerimit ajo mund të jetë me imobilizim të pjesës së qafës derisa dhembjet të qetësohen, mirepo nuk preferohet mbajtja per një kohë të gjatë e kësaj, sepse kufizon lëvizjet duke shkaktuar atrofi të muskujve të qafës dhe vetëm përkeqësim të situatës.

Terapia fizikale ndihmon shumë në trajtimin e kësaj semundjeje, ku përfshihen procedura të ndryshme si tërheqja e pjesës cervikale, termoterapia ne këtë regjion dhe pastaj lëvizjet aktive duke zgjatur dhe forcuar muskujt.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.14 të botimit elektronik të revistës BETTY (QERSHKOR 2020).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>