Фармацевти
Контакт

ЗАБАВА

         

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Формулар за пресметка на дневните енергетски потреби:

(BMI) ИНДЕКСОТ НА ВАШАТА ТЕЛЕСНА МАСА Е:

BMI индекс:
Под нормална тежина (неухранетост) - Помалку од 18.5
Идеална тежина - 18.5–24.9
Прекумерна тежина - 25.0–29.9
Блага гојазност - 30.0–34.9
Голема гојазност - 35.0–39.9
Екстремна гојазност - 40.0 или повеќе

Важно:

BMI индексот, укажува за нивото на ухранетост и истиот се пресметува врз основа на висината и тежината на едно лице над 20 години. Овој показател не ја зема во предвид градбата на телото, мастите, мускулната и коскената маса. Доколку некое лице е атлетски градено, а истото има поголема тежина, не значи по автоматизам дека тоа лице спаѓа во група на гојазни лица. BMI индексот се користи како добра насока за ухранетост, а за професионални совети секое лице може да побара професионални совети и насоки од својот нутриционист и матичен лекар.

Хирургија со модерна технологија во 21ви век, кои операции се прават најчесто

Д-р Петре Кодовски Специјалист по Општа Хирургија Хирургијата е гранка на клиничката медицина која се занимава со третман на болести и повреди на оперативен начин. Називот хирургија потекнува од грчкиот збор cheirourgia, што значи рака и работа, што во буквална смисла ја објаснува потребата од прецизна, вешта и искусна хирушка рака за успешна операција. За […]

АРТРИТИС

Гоце Илоски Фармацевтски техничар – ПЗУ аптека Мента Фарм Прилеп Артритис претставува група на медицински состојби кои влијаат врз зглобовите.Тие состојби предизвикуваат оштетувања на зглобовите што обично предизвикуваат болка и вкочанетост. Артритисот може да влијае врз различни делови на зглобот и на речиси секој дел врз телото. Артритисот влијае на луѓето на различни начини, но […]

Кои се симптоми на Гастритис, како се третира и зошто настанува

Д-р Сузана Мисоска Интернист Гастритисот претставува воспаление на желудочната слузница. Поради современиот начин на живот во кој се вообичаени неизбалансирана исхрана, пушење, прекумерна консумација на кофеин и алкохол и постојан стрес, во моментов владее еден вид „епидемија“ на гастритис. Притоа ниедна возрасна група не е поштедена почнувајќи од средношколците па до постарата популација. Кај младите […]

Интервју со Драгица Зенделовска – Доктор на хемиски науки и нутриционист

Betty: Кои се некои од Вашите квалификации како доктор на хемиски науки и нутриционист и како се издвоивте во Вашата област? Драгица: Одговорот на Вашето прашање е континуирана едукација, работа, истражување, истрајност и упорност. По завршување на докторатот на Природно-математичкиот факултет во Скопје, веќе бев вработена на Медицинскиот факултет и со прилично доста искуство во […]