Mr. Farm. Vesna Stavrova
|
Stina e infeksioneve virale dhe bakteriale është me vrull të plotë dhe i prek të gjitha grupmoshat, nga brezi më i ri e deri tek ai më i vjetër. Është fakt se ato shfaqen më shpesh në këtë periudhë të vitit, kur, për shkak të temperaturave më të ulëta, kalojmë më shumë kohë në ambiente të mbyllura dhe në dhoma të ngrohta, ku biem në kontakt me shumë njerëz të tjerë dhe ku kushtet për zhvillimin e mikroorganizmave dhe përhapjen e infeksioneve janë më të larta. Nga ana tjetër, në këto muaj dimri, jashtë kemi ndotjen më të madhe të ajrit, gjë që ndikon negativisht në imunitetin tonë dhe lehtëson rrugën dhe procesin përmes të cilit bakteret dhe viruset patogjene shkaktojnë sëmundje në organizmin tonë. Për këtë qëllim, pikërisht në këtë periudhë të vitit duhet t'i kushtojmë më shumë rëndësi forcimit të imunitetit.
Ne nuk mund të presim që të mund t'i organizojmë me vetëdije qelizat tona imunologjike dhe t'i dërgojmë ato për të gjuajtur shkaktarët e sëmundjeve. Sistemi imunitar ka logjikën dhe rregullat e veta dhe, nëse e njohim siç duhet, do të jemi në gjendje të përcaktojmë nëse funksionon mirë ose të paktën ashtu si duhet. Në fakt, sistemi imunitar zakonisht funksionon keq për shkak të një çrregullimi që mund të mënjanohet, si ushqimi joadekuat, stresi apo mënyra e jetesës jo e shëndetshme. Përveç tyre, qëndrimi i duhur ndaj vetes dhe shëndetit tuaj, si higjiena e mirë dhe ruajtja e integritetit të organit më të madh imunitar në trupin tonë - sistemit të tretjes, një dietë e pasur me vitamina, kryesisht nga grupi A, B, C, D, marrja e elementëve gjurmë, kanë një rëndësi paçmuar në parandalimin e infeksioneve, përkatësisht janë faktorë që përmirësojnë imunitetin tonë.
Dihet përgjithësisht se disa vitamina dhe minerale kanë rol të drejtpërdrejtë në stimulimin dhe ruajtjen e proceseve mbrojtëse të organizmit. Kjo kryesisht i referohet vitaminës C, të cilën trupi nuk e prodhon dhe duhet të merret përmes dietës në sasi të mjaftueshme. Kohët e fundit përdoren gjithnjë e më shumë bioflavonoidet e agrumeve, të cilat janë substanca natyrale dhe më së shumti janë të pranishme në agrume (limoni, portokalli, mandarina, grejpfruti). Më shpesh gjenden në formën e diosminës, kuercetinës, rutinës dhe hesperidinës, të cilat nuk mund të prodhohen nga trupi dhe duhet të merren përmes ushqimit ose shtesave ushqimore. Ato janë shumë të rëndësishme për trupin tonë, sepse luajnë një rol të madh në shumë funksione biologjike. Para së gjithash, konsiderohet se bioflavonoidet janë të domosdoshme për shfrytëzimin e duhur të vitaminës C dhe për të rritur veprimin e saj në mënyrë sinergjike. Për të kuptuar rëndësinë e tyre, do të kujtojmë shkurtimisht rolin e tyre dhe funksionet që kanë në trupin tonë.
Vitamina C:
- antioksidant i fortë,
- merr pjesë në zbutjen e lodhjes dhe rraskapitjes dhe funksionimin normal të sistemit imunitar,
- merr pjesë në ruajtjen e funksionit normal të sistemit imunitar gjatë dhe pas aktivitetit fizik intensiv,
- efekti i dobishëm arrihet me një marrje shtesë prej të paktën 200 mg vitaminë C në ditë, përveç marrjes së rekomanduar.
Bioflavonoidet e agrumeve:
- antioksidantë të fuqishëm që stimulojnë përthithjen dhe përdorimin e vitaminës C,
- ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare,
- ulin rrezikun e diabetit,
- terapi mbështetëse për sëmundjet alergjike.
KUR REKOMANDOJMË PLOTËSIMIN E VITAMINËS C:
- Te imuniteti i dobësuar
- Te lodhja dhe rraskapitja
- Te gripi dhe ftohja
- Te sëmundjet virale
- Te atletët dhe atletët rekreativë
- Te duhanpirësit aktivë dhe pasivë
Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.14-15 të botimit elektronik të revistës BETTY (MARS 2022).