Shkruan: Kalina Slivovska-Andonova
Ushqimi i mirë është i rëndësishëm për shëndetin dhe mund të mbështesë shërimin nga çdo sëmundje, madje edhe nga KOVID-19, për të cilin ka artikuj se ka një mutacion të ri.
Ngrënia e një shumëllojshmërie ushqimesh mund të përmirësojë mirëqenien e përgjithshme, por gjithashtu të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjet në tru, disa lloje kanceri, diabetin dhe osteoporozën (hollimin e kockave) dhe t'ju ndihmojë të menaxhoni peshën tuaj.
Kjo është vetëm këshilla e përgjithshme, por nëse keni një gjendje mjekësore që kërkon një dietë të veçantë, për shembull diabeti, sëmundjet e veshkave ose sëmundjet e mëlçisë, pyesni mjekun tuaj për më shumë këshilla. Ai mund t'ju referojë te një dietolog për përkrahje shtesë nëse është e nevojshme. Por çfarë duhet të përmbajë një dietë e shëndetshme?
Për të pasur një dietë të shëndetshme, duhet të hani ushqime nga katër grupet kryesore ushqimore:
• Karbohidratet: makarona, bukë, patate...
• Frutat dhe perimet: mollë, limon, arra, manaferra, kungull, lakra, panxhar...
• Ushqimet me përmbajtje të lartë proteinash: mish pule, peshk, fasule, bishtajore, thjerrëza...
• Produktet e qumështit: qumësht, kos, gjizë, djathë pa yndyrë etj.
Gjithashtu, mos harroni se ushqimi i freskët është gjithmonë më i mirë se ai i ngrirë, edhe pse shpesh konsumojmë ushqim të ngrirë për arsye të ndryshme. Nëse nuk i dini përfitimet, pyesni veten pse ushqimi i freskët është më i shtrenjtë dhe më i shijshëm?
Përgjigja është: sepse përmban të gjitha lëndët ushqyese, dhe humbet disa nga vitaminat që janë shumë të rëndësishme për t'ju mbajtur të shëndetshëm dhe nëse keni qenë të sëmurë për shërimin tuaj të shpejtë
Dhe duke folur për ushqimin e ngrirë, nëse e keni shkrirë tashmë, mos e ngrini përsëri dhe mos e hani. Blini mish të freskët aq sa ju nevojitet dhe konsumojeni pa ngrirë.
Edhe ushqimi jo i ngrirë nuk rekomandohet të ngrohet, veçanërisht kur bëhet fjalë për pulën dhe peshkun. Mishi i pulës rekomandohet të mos nxehet, veçanërisht në furrë me mikrovalë, nxehtësia e së cilës nuk depërton në të gjitha pjesët e mishit, por arsyeja kryesore pse nuk rekomandohet të ngrohet është fakti se ka një densitet më të lartë të proteinave sesa mishi i kuq, i cili pasi ringrohet, zbërthehet ndryshe dhe pavarësisht se nuk do të merrni përfitimet e nevojshme nga proteinat, mund të shkaktoni probleme edhe në stomak. Prandaj, përpiquni të blini mish pule të freskët dhe peshk të freskët dhe hani ushqimin e gatuar në të njëjtën ditë nëse është e mundur.
Kur bëhet fjalë për ushqimin, është e rëndësishme të keni parasysh sa vijon: ushqimi është më shumë se ilaçi. Disa ushqime dhe çajra përmirësojnë shëndetin dhe imunitetin tonë ndonjëherë edhe më mirë se ilaçet. Prandaj tregu farmaceutik po rekomandon gjithnjë e më shumë ilaçe dhe suplemente me bazë natyrale që përmbajnë shegë, rozmarinë, sherebelë, echinacea, spirulinë... Vetëkuptohet se nuk mund të zëvendësojnë disa ilaçe, por ndihmojnë shumë, sidomos si masë parandaluese dhe në disa raste edhe si ilaç.
Ushqimi është i rëndësishëm në çdo pjesë të jetës, por është veçanërisht i rëndësishëm në moshën e tretë kur trupi është disi i lodhur, kur disa organe punojnë më ngadalë, kur mënyra e jetesës dhe zakonet kanë ndryshuar. Nutricionistët këshillojnë një dietë të lehtë të bazuar në perime dhe fruta, produkte qumështi, vezë dhe mish mbi të gjitha mish pule të freskët dhe peshk të freskët. Megjithatë, dieta duhet të jetë me vakte të moderuara, përmbajtja varet edhe nga sëmundjet që janë të pranishme, veçanërisht ato kronike si: diabeti, sëmundjet e zemrës, tensioni i lartë i gjakut, sëmundjet e prostatës, të rrugëve të frymëmarrjes e të tjera, sëmundjet që me moshën bëhen bashkëudhëtarë dhe me të cilat duhet të mësohemi t’i trajtojmë dhe t’i bëjmë miq për të zgjatur shëndetin dhe jetën tonë.
Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.28-29 të botimit elektronik të revistës BETTY (Nëntor 2022).