Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

A e dini cilat janë simptomat e para të sëmundjes Alzheimer dhe si trajtohet ajo?

September 1, 2023Shkruan: Prof. Dr. Sasho Stojçev
Dita botërore e Sëmundja e Alzheimerit 21 Shtator


Sëmundja e Alzheimerit është një sëmundje neurodegjenerative e trurit që ndikon në mënyrë progresive në aftësitë njohëse dhe funksionale të një personi.

Simptomat e kësaj sëmundjeje janë shumë të ndryshme dhe mund të ndryshojnë nga personi në person, por disa nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:
1. Probleme me kujtesën: Simptoma më e zakonshme është humbja e aftësisë për të kujtuar informacionin e ri dhe harresa e shumicës së aktiviteteve të përditshme.
2. Funksioni kognitiv i dëmtuar: Aftësitë për të menduar, planifikuar, preken veçanërisht zgjidhja e problemeve dhe zhvendosja e vëmendjes.
3. Problemet e komunikimit: Njerëzit me sëmundjen Alzheimer mund të kenë vështirësi në gjetjen e fjalëve të duhura, të hutohen dhe e kanë të vështirë të kuptojnë njëri-tjetrin.
4. Ndryshimet në humor dhe personalitet: Pacientët mund të përjetojnë ndryshime në humor, si depresioni, agresion ose apati.
5. Humbja e gjërave: Njerëzit me Alzheimer mund të humbasin gjërat, të çorientohen dhe të humbasin në hapësira të njohura.
6. Aftësia e reduktuar për të kryer aktivitete të përditshme: Pacientët mund të kenë probleme në kryerjen e aktiviteteve të zakonshme të përditshme, si veshja, blerja ose gatimi.

Simptomat e sëmundjes së Alzheimerit zakonisht janë progresive dhe bëhen më të theksuara me kalimin e kohës. Nëse ju ose dikush që njihni po përjeton këto simptoma, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek për një diagnozë dhe rekomandime për trajtim dhe mbështetje. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe menaxhimin e simptomave të Alzheimerit.

Sëmundja e Alzheimerit është progresive dhe e pashërueshme, por ajo mund të trajtohet dhe kontrollohet për të ndihmuar pacientët t'i përgjigjen më mirë simptomave dhe të vonojë përparimin e sëmundjes.

Trajtimet për sëmundjen e Alzheimerit zakonisht bazohen në barna që ndihmojnë në kontrollin e simptomave dhe përmirësojnë cilësinë e jetës së pacientit. Këto barna funksionojnë duke përmirësuar komunikimin midis neuroneve në tru ose duke kontrolluar aktivitetin e tyre.

Si mund të përmirësohet dhe si ta trajtojmë atë:
1. Mbështetja dhe edukimi: Mbështetja e pacientëve dhe të dashurve të tyre mund t'i ndihmojë ata të përballen me sëmundjen dhe të kuptojnë simptomat dhe përparimin e tyre.
2. Aktiviteti fizik: Aktiviteti fizik i rregullt mund të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes së përgjithshme fizike dhe funksioneve njohëse.
3. Terapia psikosociale: Terapia mund t'i ndihmojë pacientët të përballojnë problemet emocionale dhe të përmirësojnë marrëdhëniet shoqërore.
4. Mbështetja e kujdestarit: Për kujdestarët e njerëzve me sëmundjen Alzheimer, është e rëndësishme të marrin mbështetje dhe pushim të duhur, pasi kujdesi për ta mund të jetë i frikshëm.

Është e rëndësishme të përgatitet një plan trajtimi individual, i përshtatur me nevojat dhe gjendjen e çdo pacienti. Kjo është arsyeja pse është më mirë të konsultoheni me një mjek, specialist të Alzheimerit ose psikiatër për të përcaktuar strategjinë më të mirë të trajtimit.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.16-17 të botimit elektronik të revistës BETTY (Shtator 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>