Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Artroskopia – Kirurgjia e gjurit

June 1, 2023Shkruan: Por.Dr. Zlatko Temellkovski - Specialist ortoped dhe traumatolog - ONE HOSPTAL

Kirurgjia e gjurit është një nga operacionet më të zakonshme në botë. Në këtë postim do të fokusohem në një nga metodat më të njohura të kirurgjisë së gjurit - artroskopinë.

Si profesor dhe doktor në fushën e ortopedisë, do të shpjegoj në detaje se si funksionon artroskopia dhe si mund të ndihmojë pacientët me probleme të gjurit.
Çfarë është artroskopia?
Artroskopia është një procedurë që përdor instrumente të vogla dhe një monitor për të ndihmuar në diagnostikimin dhe trajtimin e problemeve të gjurit.

Kjo procedurë mund të përdoret për të hequr indet e vogla ose pjesë të gjurit, si dhe për të riparuar një pjesë të dëmtuar ose të dëmtuar të gjurit.

Artroskopia njihet gjithashtu si një procedurë "minimalisht invazive", sepse ajo lë plagë shumë më të vogla dhe është shumë më pak invazive se kirurgjia tradicionale e hapur.

Si funksionon artroskopia?
Artroskopia bëhet duke përdorur instrumente të vogla dhe një kamerë që është ngjitur në njërin skaj të tendinit.

Mjeku do të bëjë çarje të vogla në gjurin e pacientit dhe do të fusë një tondel në atë çarje. Nga tuneli, instrumentet mund të përdoren për të hequr problemin në gju dhe një aparat fotografik do të shfaqë imazhe në një ekran të madh për të ndihmuar mjekët të shohin problemin në gju.

Cilat janë problemet e gjurit që mund të trajtohen me artroskopi?
Artroskopia mund të përdoret për të trajtuar shumë probleme të ndryshme të gjurit.
Disa nga problemet më të zakonshme të gjurit që mund të trajtohen me artroskopi janë:
• Lëndime të ndryshme
• Dëmtimi i kërcit
• Llojet e ndryshme të tendinitit
• Kockat ose tendinat e thyera
• Llojet e ndryshme të infeksioneve
Këto probleme mund të shkaktojnë dhimbje dhe të kufizojnë lëvizjen e gjurit. Artroskopia mund të përdoret për të korrigjuar këto probleme dhe për të rivendosur funksionin e gjurit në një nivel normal.
Kush duhet të bëjë artroskopinë?
Artroskopia mund të jetë e dobishme për çdo pacient që ka probleme me gjurin.

Nëse keni përjetuar dhimbje ose lëvizje të kufizuar në gju, atëherë mund të jeni kandidat për artroskopi.

Por sigurisht, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj dhe të jeni të përshpejtuar në procedurat diagnostikuese për problemet tuaja të gjurit përpara se të vendosni t'i nënshtroheni artroskopisë.

Cila është procedura e rekomanduar e përgatitjes përpara artroskopisë?
Procedura e rekomanduar e përgatitjes përpara artroskopisë varet nga udhëzimet e mjekut, por disa rekomandime të përgjithshme përfshijnë:
• Shmangia e ngrënies ose pirjes disa orë para procedures
• Përdorimi i barnave sipas rekomandimeve të mjekut
• Veshja e veshjeve dhe këpucëve të lirshme që vishen dhe hiqen lehtë
• Transporti nga një person tjetër nën ndikimin e anestezisë
• Duke ndjekur udhëzimet e mjekut para dhe pas operacionit

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.24-25 të botimit elektronik të revistës BETTY (Qershor 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>