Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Degjenerimi makular senil – si ta parandaloni atë në kohë?

September 1, 2023Shkruan: Mr. Farm. Tatjana Stoilkovska

Degjenerimi makular senil është shkaku i tretë kryesor i verbërisë në botë (8.7%) pas kataraktit (47.9%) dhe glaukomës (12.3%). Degjenerimi makular senil është një lloj degjenerimi i retinës në pikën e verdhë, i cili ndodh mbi moshën 50 vjeç.

Sëmundja është progresive, kronike dhe zakonisht fillon pa simptoma. Një ekzaminim i rregullt oftalmologjik me zgjerim të bebëzës zbulon ndryshime fillestare në makulë të cilat përshkruhen si drusen. Për më tepër, ato mund të rriten, bashkohen dhe çojnë në atrofi të një pjese të shtresave të retinës.
Një formë e tillë e degjenerimit makular senil quhet formë e thatë dhe karakteristikisht përfundon me zona të mëdha të atrofisë gjeografike (ndryshimet atrofike përshkruhen si hartë gjeografike).

Rezulton në humbjen e shikimit në pjesën qendrore të fushës së shikimit, duke e bërë të vështirë dhe të pamundur leximin dhe njohjen e fytyrave, megjithëse shikimi i mbetur periferik mundëson aktivitete të tjera të përditshme.

Arsyet pse mund të shfaqet kjo sëmundje mund të jenë të ndryshme.

Për shembull, nëse është e pranishme si sëmundje familjare, ka një probabilitet të lartë që e njëjta sëmundje të shfaqet në një nga gjeneratat e ardhshme.

Një rol të rëndësishëm luajnë edhe faktorët mjedisorë, të cilët mund të ndikojnë në shfaqjen e degjenerimit makular senil, pirja e duhanit (dyfishon rrezikun), tensioni i lartë i gjakut, kolesteroli i ngritur, aktiviteti i dobët fizik, mënyra jo e mirë e të ushqyerit.

Një nga faktorët më të rëndësishëm është rrezet ultraviolet, ndaj rekomandohet përdorimi i syzeve me mbrojtje UV gjatë gjithë vitit, i detyrueshëm në verë.

Për momentin nuk ka asnjë mënyrë efektive për të trajtuar degjenerimin e thatë makular, por ka një mënyrë për të ngadalësuar progresi i tij, me ndihmën e komplekseve të vitaminave (A, E, C) me një përqendrim të lartë të antioksidantëve luteinë dhe zeaxanthin, të cilat janë vërtetuar se ngadalësojnë përparimin e degjenerimit të thatë senile të makulës, si dhe kalimi në të lagësht.

Ushqimi i duhur gjithashtu mund të ndikojë ndjeshëm në parandalimin e degjenerimit makular senil.

Ngrënia e më shumë perimeve dhe peshkut me gjethe jeshile mund të ndihmojë në ruajtjen e shikimit. Formulimet më të reja të preparateve për parandalimin e degjenerimit makular senil përmbajnë gjithashtu Zink dhe acide yndyrore omega-3 (EPA dhe DHA) të cilat kontribuojnë ndjeshëm në përmirësimin e shikimit në përqendrime mbi 250 mg. DHA është një acid yndyror omega 3 që është i bollshëm në retinën e syrit (1/3 e të gjitha acideve yndyrore).

Retina, ose më saktë pika e verdhë, është e pasur me pigmente karotenoide si zeaksantina dhe luteina, të cilat i japin ngjyrën e verdhë, kështu që marrja e preparateve me zeaksantinë dhe luteinë ka kuptim të përsosur për pacientët që kanë probleme me këtë pjesë të syrit.

Kur zgjidhni një preparat për parandalimin e degjenerimit makular senil, duhet t'i kushtoni vëmendje edhe pastërtisë së preparatit dhe origjinës së lëndëve të para, si dhe kombinimit të pasur me të gjitha vitaminat dhe acidet yndyrore të nevojshme.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.08-09 të botimit elektronik të revistës BETTY (Shtator 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>