1. Linguine me avokado, domate dhe lime
PËRBËRËSIT:
• 115 gr linguini integrale
• 1 lime, lëvore pak e grirë dhe pak lëng
• 1 avokado, të qëruar dhe të grirë
• 2 domate të mëdha, të grira
• ½ pako koriandër të freskët, të grirë
• 1 qepë të kuqe, të grirë hollë
• 1 spec djegës të kuq, të pastruar nga farat dhe të grira hollë (sipas dëshirës)
PËRGATITJA:
HAPI 1:
Gatuani makaronat sipas udhëzimeve të paketimit – rreth 10 minuta. Ndërkohë, vendosni lëngun dhe lëkurën e limonit në një tas mesatar me avokadon, domatet, koriandër, qepën dhe specin djegës, nëse e përdorni dhe përzieni mirë.
HAPI 2:
Kulloni makaronat, hidhini në enë dhe përziejini mirë. Shërbejeni menjëherë derisa janë të nxehta.
2. Supë me patate me hudhër dhe parmixhan
PËRBËRËSIT:
• 1,2 kg patate të vogla
• 1 filxhan (80 g) djathë parmixhano të grirë imët, plus shtesë për servirje
• 6 thelpinj hudhër, të paqëruara
• 1/4 filxhan (60 ml) vaj ulliri ekstra i virgjër
• gjethe të këputura nga 6 degë trumze
• 3 qepë të vogla, të prera hollë, plus shtesë për servirje
• 2 1/2 lugë çaji pluhur lëng perimesh ose ekuivalente me koncentrat supe
• 200g salcë kosi
PËRGATITJA:
HAPI 1:
Ngrohni furrën në 200°C/180°C me ventilator. Pritini patatet e vogla përgjysmë dhe patatet më të mëdha i prisni rreth 2 cm të trasha. Vendoseni në një enë pjekjeje 34 x 24 cm, 7 cm të thellë me djathë parmixhano, hudhër, vaj dhe trumzë. Rregulloni me kripë dhe piper sipas shijes tuaj. Piqni për 40 minuta ose derisa të marrin ngjyrë kafe të artë dhe të zbuten.
HAPI 2:
Hiqeni nga furra. Hiqni thelpinjtë e hudhrës nga lëkura e tyre përsëri në enën e pjekjes. Shtoni qepën, pluhurin dhe 1 litër (4 gota) ujë të valë. Shtoni salcë kosi, përziejeni që të bashkohet, më pas piqeni edhe për 20 minuta të tjera.
HAPI 3:
Hiqni 8 patate nga pjata për t'i përdorur si garniturë, më pas me kujdes përdorni një blender për të bërë pure përzierjen e mbetur derisa të jetë homogjene (shtoni pak ujë të vluar shtesë nëse dëshironi një supë më të hollë). I rregullojmë sipas shijes dhe ndajmë në pjata. Sipër shtoni salcë kosi shtesë, patatet e pjekura të mbetura, qepët shtesë dhe parmixhanin të grirë hollë për ta shërbyer.
Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.30-31 të botimit elektronik të revistës BETTY (Nëntor 2022).