Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Fuqitë e mahnitshme të Beta Glukanit

December 1, 2023Shkruan: M-r farm Sonja Pecevska

Beta glukanet janë imunomodulues. Imunomodulatorët janë substanca që, nëpërmjet mekanizmit të veprimit të tyre, forcojnë imunitetin, duke e bërë kështu organizmin tonë gati për të luftuar viruset dhe bakteret edhe para se ato të vijnë në kontakt me të.
Beta glukanet janë fibra bimore të tretshme që gjenden natyrshëm në ushqime të tilla si tërshëra, maja e thekrës, kërpudhat. Beta glukanet kanë funksione të ndryshme biologjike, si ulja e kolesterolit, rregullimi i sheqerit në gjak dhe forcimi i sistemit imunitar.

Por ato ndryshojnë në veprimin e tyre në varësi të burimit nga e kanë origjinën. Beta glukanet që janë të izoluara nga tërshëra janë të rëndësishme për sistemin kardiovaskular dhe për reduktimin e kolesterolit LDL.

Edhe pse ky lloj beta glukani është i rëndësishëm për shëndetin kardiovaskular, studimet shkencore nuk e kanë lidhur atë me sistemin imunitar. Sa i përket beta glukaneve të kërpudhave, ato kanë përfitime imunologjike shëndetësore, por hulumtimet tregojnë se efekti i tyre është më i vogël se ai i beta glukaneve të studiuara mirë të izoluara nga majaja e birrës. Çfarë saktësisht janë këta imunomodulues dhe pse është e rëndësishme përdorimi i beta glukanit si suplement? Cili është beta glukani më i mirë për rritjen e imunitetit?

Është vërtetuar shkencërisht se beta glukani i izoluar nga muri qelizor i qelizave të majasë së birrës në fakt ka vetitë më të mëdha antibakteriale, antivirale dhe antitumorale. Një përgjigje imune edhe më e mirë mund të arrihet nëse beta glukanet kombinohen me imunostimulues/modulues tashmë të njohur si vitamina C, vitamina D, zinku, bakri, seleni, etj. Suplemente të tilla merren më së miri në mënyrë parandaluese në periudhën e dimrit, por edhe nëse tashmë jeni sëmurë, beta glukani do të ndihmojë në luftimin më të shpejtë të sëmundjes.Studime të shumta tregojnë se, përveç efektit imunomodulues, beta glukani ka një ndikim të rëndësishëm edhe në kolesterolin LDL, pra kolesterolin e keq.

Përveç kësaj, siç e kemi përmendur tashmë, tek pacientët me kancer gastrik ka dhënë rezultate të rëndësishme në zgjatjen e jetës dhe uljen e vuajtjeve prej tij. Në fakt nuk vepron në qelizat e kancerit dhe nuk i shtyp ato, por kontribuon në një luftë më efektive kundër qelizave të tjera të shëndetshme. Disa studime pohojnë se beta glukanet gjithashtu ofrojnë një ndjenjë të ngopjes, e cila kontribuon në humbjen e peshës.
Beta glukani si një imunomodulator është treguar të jetë efektiv edhe në luftimin e plagëve në gojë, të cilat shpesh ndodhin për arsye të paqarta, por mendohet se lidhen me një rënie të imunitetit.
Në rinitin alergjik, beta glukani i marrë nga majaja e birrës ndihmoi në uljen e ndjeshme të simptomave dhe për të marrë këtë rezultat, është e nevojshme të merret beta glukan nga majaja për të paktën 4 javë.

Përveç kësaj, beta glukanet mund të ndihmojnë me kushte të tilla si: astma, alergjitë, diabeti, sëmundja e Crohn-it, sindroma e lodhjes kronike, koliti ulceroz dhe artriti.

Doza minimale e rekomanduar ditore nga e cila pritet efikasiteti është 500 mg. Mund të përdoret çdo ditë për tre muaj, pas së cilës rekomandohet të bëni një pushim për një muaj, por kjo nuk do të thotë që imuniteti ynë do të ulet menjëherë sepse beta glukani kontribuon në mbrojtjen e trupit për të paktën 18 ditë pas ndërprerjes së përdorimit.

Është mirë t'i merrni ato në mëngjes para vaktit, gjë që do të maksimizonte efektet e tyre të dobishme.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.20-21 të botimit elektronik të revistës BETTY (Dhjetor 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>