Në rastin e intolerancës ndaj histaminës, marrëdhënia midis zbërthimit të histaminës dhe prodhimit të saj në trup ose marrjes së saj nëpërmjet ushqimit është jashtë ekuilibrit. Nëse një sasi e caktuar e histaminës në trup tejkalohet, mund të shfaqen simptoma të ndryshme:
Sistemi kardiovaskular
- Presion i ulët i gjakut, rënie e menjëhershme e presionit të gjakut
- Rrahje zemre
Sistemi i tretjes
- Diarre
- Dhimbje në stomak
- Të vjella
- Të përziera
- Fryrje, ndjenjë e ngopjes
Sistemi i frymëmarrjes
- Teshtitje
- Hundë e bllokuar ose rrjedhje
- Astma, gulçim, spazma e rrugëve të frymëmarrjes (bronkospazma)
Sistemi nervor
- Dhimbje koke
- Marramendje
Kruarje e lëkurës dhe mukozave
- Skuqje
- Ënjtje
- Qepallat e fryra
Dhe e gjithë kjo shkaktohet nga ushqimi, një gjendje për të cilën pothuajse asnjë mjek familjar nuk flet me pacientët dhe është mjaft e zakonshme.
Ushqimet më të zakonshme që përmbajnë histaminë:
Domatet, salsiçet dhe ushqimet e përpunuara, si dhe të gjitha produktet që qëndrojnë për një kohë të gjatë në temperaturën e dhomës dhe i nënshtrohen fermentimit që çliron histaminën, brumi që përmban maja, luleshtrydhet, mjedrat, arrat etj.
Diagnoza është mjaft e vështirë për t'u vendosur dhe mund të zgjasë me vite, zakonisht mjekët ia atribuojnë dëmtimit të shëndetit mendor, i cili, megjithëse është i lidhur, ka ende një mekanizëm biologjik të shfaqjes dhe duhet marrë seriozisht sepse pacientët kanë vështirësi dhe duhet të ndihmohen. .
Terapia do të konsistonte në shmangien e produkteve që përmbajnë histaminë dhe është e mundur të përshkruani antihistamine ose preparate DAO (suplemente dietike) që përmbajnë enzimën diamine oksidazë dhe vitaminat B dhe C, të cilat ndihmojnë në zbërthimin e histaminës.