NJË DIET E BALANCUR E SHËNDETSHME ËSHTË MË SHUMË SE VETËM NJË ZGJEDHJE USHQIMI; ËSHTË GUR THEMELORE E MIRËQENËSISË TË PËRGJITHSHME, NJË MËNYRË JETE NË TË CILËN NE ZGJEDHJMË ME NDËRGJEGJËSI ÇFARË TË DHËNIM TRUPIT DHE PSE.
POR ÇFARË ËSHTË NJË DIET E BALANCUR APO E ASHTU QUAJTUR DIET E SHËNDETSHME?
Një dietë e ekuilibruar sipas përkufizimit konsiston në marrjen e një game të pasur ushqimesh të ndryshme që ofrojnë sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese të nevojshme për një shëndet të mirë. Edhe pse disa rregulla po ndryshojnë vazhdimisht ndërsa rolet që luajnë ushqimet e ndryshme, lëndët ushqyese thelbësore dhe përbërësit e tjerë të ushqimit në shëndet dhe sëmundje po hulumtohen dhe studiohen, një numër i madh provash dhe studimesh mbështesin se marrja e llojeve të caktuara të lëndëve ushqyese, grupeve specifike ushqimi ka një efekt pozitiv në shëndet dhe promovon parandalimin e disa llojeve të sëmundjeve si tensioni i lartë i gjakut, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe një sërë të tjerash. Me këtë dietë, makronutrientët (d.m.th., karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat) konsumohen në përmasa të përshtatshme për të mbështetur nevojat energjetike dhe fiziologjike duke siguruar mikronutrientë të mjaftueshëm (d.m.th. vitamina dhe minerale) dhe hidratim për të plotësuar nevojat fiziologjike të trupit. Makronutrientët sigurojnë energjinë e nevojshme për proceset qelizore të nevojshme për funksionimin e përditshëm, ndërsa mikronutrientët kërkohen në sasi relativisht të vogla për rritjen normale, zhvillimin, metabolizmin dhe funksionimin fiziologjik.
CILAT JANË PËRFITIMET E NJË USHQIM TË BALANCUR?
Një dietë e ekuilibruar është baza për disa aspekte kyçe të shëndetit dhe mirëqenies, duke përfshirë:
Shëndeti fizik: Mbështet funksione dhe sisteme të ndryshme trupore, duke promovuar shëndetin e përgjithshëm dhe duke parandaluar sëmundjet kronike.
Mjaftueshmëria ushqyese: Siguron që trupi të marrë lëndët ushqyese thelbësore të nevojshme për rritjen, riparimin dhe mirëmbajtjen e indeve.
Menaxhimi i peshës: Ndihmon në ruajtjen e një peshe të shëndetshme duke balancuar marrjen e kalorive me shpenzimin e energjisë.
Shëndeti mendor: Kontribuon në funksionin kognitiv, stabilitetin e humorit dhe mirëqenien e përgjithshme mendore.
Nivelet e energjisë: Siguron energji të qëndrueshme të nevojshme për aktivitetet e përditshme dhe performancën e duhur fizike.
Funksioni imunitar: forcon sistemin imunitar, duke ndihmuar trupin të mbrohet nga infeksionet dhe sëmundjet.
Shëndeti tretës: promovon tretje të shëndetshme dhe parandalon çrregullimet gastrointestinale.
Jetëgjatësia dhe cilësia e jetës: Një dietë e ekuilibruar mirë mund të çojë në një jetëgjatësi më të gjatë dhe cilësi të përmirësuar të jetës me kalimin e moshës, duke ndihmuar në ruajtjen e lëvizshmërisë dhe zgjatjen e plakjes së parakohshme.
KËSHILLA PËR ZGJEDHJE TË ARSYESHME USHQIMI
Pavarësisht përfitimeve të kësaj epoke të avancuar teknologjikisht, e cila na ofron një sasi të madhe informacioni, burimesh, këshillash, tendencash të jetesës moderne, ajo mund të jetë lehtësisht sfiduese dhe konfuze për shumicën e atyre që janë gati të ndryshojnë mënyrën e tyre të të ushqyerit. Kjo është arsyeja pse disa faktorë janë shumë të rëndësishëm këtu që mund ta bëjnë vendimin tonë më të lehtë dhe të qëndrojmë të përkushtuar ndaj tij.
KËTU JANE DISA KËSHILLA QË DUHET KONSIDERUAR:
Shumëllojshmëria është thelbësore: Hani një shumëllojshmëri ushqimesh nga të gjitha grupet ushqimore për t'u siguruar që po merrni të gjithë lëndët ushqyese që ju nevojiten.
Jepni përparësi ushqimeve të plota dhe të papërpunuara: Zgjidhni fruta dhe perime, përfshini një shumëllojshmëri produktesh shumëngjyrëshe në dietën tuaj. Zgjidhni drithërat për më shumë fibra dhe lëndë ushqyese. Proteinat me bazë bimore si fasulet, qiqrat dhe thjerrëzat duhen përfshirë pothuajse çdo ditë. Kërkoni produkte që kanë pak sheqer të shtuar dhe më pak kripë.
Shmangni yndyrnat trans: Zgjidhni produkte pa vajra pjesërisht të hidrogjenizuar. Përfshini yndyrna të shëndetshme si ato që gjenden në avokado, arrat dhe farat.
Dëgjoni trupin tuaj: Kushtojini vëmendje shenjave të urisë dhe ngopjes. Shmangni ngrënien e pamend, në lëvizje ose në këmbë, me shpërqendrime. Ushqimi dhe vetë përgatitja duhet të jenë kënaqësi dhe duhet të hahen me moderim dhe me vetëdije.
Merrni parasysh nevojat tuaja individuale: Nëse keni ndonjë kufizim dietik ose alergji, sigurohuni që të zgjidhni ushqimet që janë të përshtatshme për ju.
Përgatitja e vaktit: Gatuani një grup vaktesh paraprakisht për të kursyer kohë dhe për të bërë zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Planifikoni ushqimet dhe ushqimet tuaja paraprakisht dhe krijoni një listë ushqimore në përputhje me rrethanat. Ju gjithashtu mund të përshtatni dhe modifikoni pjatat tuaja të preferuara duke përfshirë përbërës që janë të pasur me lëndë ushqyese pa bërë lëshime dhe përjashtime. Zëvendësoni bukën e bardhë me bukë me drithëra, përfshini një sallatë me çdo vakt kryesor. Jini të durueshëm dhe të sjellshëm me veten. Mos e fajësoni veten nëse nuk arrini gjithmonë t'i kushtoni vëmendje zgjedhjes së ushqimit, por çdo mundësi tjetër që keni, vendosni për atë nga e cila do të përfitoni.
Gjeni një sistem mbështetjeje: Lidhu me të tjerët që mund të ofrojnë mirëkuptim, inkurajim dhe mbështetje. Jo se ne duhet të jemi skllevër të etiketave ushqimore dhe të marrim parasysh çdo përbërës të mundshëm të dëmshëm që është i pranishëm në ushqimet tona të përpunuara, por thjesht të jemi të hapur dhe të vetëdijshëm se ne kemi zgjedhjen për të përmirësuar veten tonë dhe e bëjmë atë me një qëllim, dhe ai është të qëndrojmë. të shëndetshme dhe jetike për një periudhë më të gjatë kohore.
PËR FUND…
Ne duhet të pranojmë dhe të kuptojmë se të gjithë jemi të ndryshëm dhe kemi nevoja të ndryshme ushqimore dhe të stilit të jetesës, ajo që funksionon për dikë nuk do të thotë se funksionon për të gjithë. Megjithatë, ekzistojnë disa rregulla se cilat ushqime dhe dietë kanë një efekt afatgjatë pozitiv në trupin tonë. Marrja e një vendimi për një dietë të ekuilibruar dhe për rrjedhojë një mënyrë jetese të ekuilibruar është një vendim që duhet marrë me vetëdije. Është diçka që është këtu për të qëndruar, për të cilën ne po punojmë vazhdimisht. Dhe ajo duhet të ndryshojë, eksplorojë dhe përshtatet me nevojat tona të jetës për të qenë e qëndrueshme në afat të gjatë. Ne kemi fuqi të jashtëzakonshme mbi fatin e shëndetit tonë dhe shumë nga problemet shëndetësore që lindin mund të parandalohen duke ndryshuar zgjedhjet tona ushqimore dhe stilin e jetesës. Duke bërë zgjedhje të ndërgjegjshme për ushqimin që konsumojmë, aktivitetin fizik, pushimin adekuat, ne investojmë jo vetëm në shëndetin tonë, por edhe në shëndetin dhe lumturinë afatgjatë të familjes sonë.
Shkruar nga: Farmacistja Juliana Keskinova Mojanoska