Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Parandalimi dhe trajtimi i infeksioneve urinare me preparate natyrale

May 1, 2024Parandalimi dhe trajtimi i infeksioneve urinare me preparate natyrale

Infeksionet e traktit urinar janë një nga infeksionet bakteriale më të zakonshme dhe të vazhdueshme të veshkave, traktit urinar dhe fshikëzës. Mënyra kryesore e përhapjes së infeksionit (90%) është depërtimi i baktereve nga rektumi dhe organet gjenitale në fshikëz. Më
shpesh, infeksioni mbetet në traktin e poshtëm urinar, pra në fshikëzën urinare (cistit) dhe uretrën (uretrit). Shkaktarët e infeksioneve urinare janë bakteret gram negative, si: Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas. Escherichia coli është shkaktari kryesor i vërejtur në 90% të pacientëve me infeksion urinar. Infeksionet urinare ndodhin më shpesh tek femrat, por edhe tek meshkujt,
në një periudhë të caktuar të jetës së tyre, duke shkaktuarinflamacion që mund të jetë akut ose, nëse nuk trajtohet siç duhet, të kthehet në një sëmundje kronike. Infeksionet urinare mund të jenë mjaft “të mërzitshme” dhe të dhimbshme, ndaj duhen marrë seriozisht dhe duhet trajtuar me kohë parandalimi dhe trajtimi i tyre. Simptomat që do t'ju paralajmërojnë dhe do ta njohin veten se keni një infeksion të mundshëm urinar janë këto:

-Nevoja e fortë, urgjente për të urinuar
-Djegie gjatë urinimit
-Erë e fortë e urinës
-Dhimbje gjatë urinimit
- Pamje e turbullt e urinës, e cila mund të përmbajë edhe gjak
- Dhimbje në legen, tek femrat kryesisht në pjesën qendrore.  Nëse një infeksion urinar tashmë është diagnostikuar, fillon faza e trajtimit. Trajtimi zakonisht përfshin përdorimin e antibiotikëve, por nëse kemi një formë më të lehtë të inflamacionit, antibiotikët mund të përjashtohen nga përdorimi. Mënyra

alternative e trajtimit të infeksioneve urinare tashmë është e njohur për një numër të madh pacientësh që kanë përjetuar ndonjëherë një problem të tillë dhe përfshin përdorimin e boronicës së njohur dhe marrjen e një sasie të shtuar të lëngjeve. Por çfarë e bën në të vërtetë
lëngun e boronicës së kuqe kaq efikas në trajtimin e infeksioneve të traktit urinar? Efektiviteti i lëngut të boronicës së kuqe është për shkak të sheqerit të thjeshtë që përmban, pra D-manozës. D-manoza është treguar të jetë 10 deri në 50 herë më efektive se lëngu i boronicës së kuqe. Ai funksionon duke formuar bashkagregate me bakteret Escherichia coli që më pas dëbohen përmes urinimit, duke lënë bakteret e mira të paprekura, duke lënë gjithashtu një shtresë mbrojtëse që parandalon rikolonizimin e baktereve të dëmshme. Studimet e fundit tregojnë
rezultate të rëndësishme nëpreparate që përmbajnë

D-manozë në kombinim me probiotikë. Një studim i kryer me 45 gra me një moshë mesatare 40 vjeç, me infeksion urinar, tregoi se përdorimi i D-manozës në një përqendrim prej 2 gram në ditë në kombinim me një probiotik dhe një prebiotik në 30.3% të grave reduktoi një Një pjesë e madhe e simptomave në 15 ditët e para, dhe në 30 ditë kjo përqindje u rrit në 90.9%. D-manoza ndikon edhe në kohën e shfaqjes së relapsit, pra riinfeksionit. Rikthim i ri te pacientët që përdorin mesatarisht D-manozë në trajtimin e infeksionit të traktit urinarпо 200 ditë, në ndryshim nga antibiotikët klasikë ku mesatarja e përsëritjes është vetëm 53 ditë!

Përdorimi i një probiotiku si Saccharomyces boulardii, përveç përmirësimit të florës intestinale dhe reduktimit të pasojave negative të antibiotikëve, ka një efekt të drejtpërdrejtë edhe në Escherichia coli. Një studim i kryer me 24 fëmijë nga mosha 3 deri në 16 vjeç tregoi një ulje të përqendrimit të Escherichia coli nga 445,74 g/ml në 62,83 g/ml, që është një reduktim i ndjeshëm. Gjithashtu nuk duhet të harrojmë, duke qenë se është një preparat natyral, se D-manoza është e sigurt për t'u përdorur dhe mund të jetëpërdoret tek fëmijët, gratë shtatzëna dhe diabetikët. Nëse është e nevojshme, mund të përdoret së bashku me antibiotikë, por vetë D-manoza është efektive edhe në infeksionet urinare akute, të pakomplikuara dhe siç e përmenda, parandalojnë edhe rishfaqjen e infeksioneve urinare.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f. 16 të botimit elektronik të revistës BETTY (Maj 2024).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>