Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Pse shfaqen vezoret policistike dhe si trajtohen ato?

September 1, 2023Shkruan: Dr. Tihomir Zlatanovski

Vezoret policistike shfaqen gjithnjë e më shpesh tek femrat.

Vezoret policistike ndodhin kur folikulat (qeska të vogla të mbushura me lëng në vezore) nuk piqen deri në ovulacion, duke shkaktuar një grumbullim të folikulave të paovuluara dhe kisteve të vogla në vezore. Ky proces në përgjithësi shoqërohet me ndryshime hormonale, veçanërisht me nivele të larta të hormoneve mashkullore (androgjene) dhe nivele joadekuate të hormoneve femërore (estrogjen dhe progesteron). Shkaqet e vezoreve policistike janë komplekse dhe përfshijnë faktorë gjenetikë dhe ndikime mjedisore.

Disa nga faktorët kryesorë që lidhen me shfaqjen e vezoreve policistike përfshijnë:
1. Predispozita gjenetike: Faktorët trashëgues mund të luajnë një rol në zhvillimin e kësaj gjendjeje mjekësore.
2. Rezistenca ndaj insulinës: Rezistenca ndaj insulinës nënkupton një aftësi të zvogëluar të trupit për t'iu përgjigjur insulinës, e cila mund të shkaktojë ndryshime në nivelet e hormoneve.
3. Çekuilibri hormonal: Ndryshimet në ekuilibrin hormonal, si dhe nivelet e larta të androgjeneve (hormonet mashkullore), mund të shkaktojnë shfaqjen e vezoreve policistike.
4. Nivelet e larta të LH (hormoni luteinizues): Nivelet e larta të LH mund të lidhen me vezoret policistike.

Është e rëndësishme të theksohet se vezoret policistike janë një gjendje komplekse mjekësore dhe diagnoza dhe trajtimi duhet të kryhen nga një ekip mjekësor i kualifikuar. Nëse keni simptoma ose vëreni ndryshime në shëndetin tuaj, është mirë që të konsultoheni me një mjek ose gjinekolog për të marrë diagnozën dhe trajtimin e duhur.

Vezoret policistike janë një gjendje mjekësore e karakterizuar nga prania e një numri të vogël të folikulave ovariane që nuk maturohen deri në ovulim. Kjo zakonisht shkakton një cikël të parregullt mujor dhe mund të shkaktojë një sërë simptomash.

Simptomat më të zakonshme të vezoreve policistike përfshijnë:
1. Cikli mujor i parregullt ose i munguar
2. Rritja e tepërt e qimeve në trup ose në fytyrë (hirsutizëm)
3. Akne apo pika të zeza të shpeshta
4. Mbipeshë
5. Vështirësi për të mbetur shtatzënë

Vezoret policistike zakonisht shkaktohen nga ndryshimet hormonale dhe mund të lidhen me rezistencën ndaj insulinës. Diagnoza vendoset me ndihmën e një ekzaminimi mjekësor, një analize gjaku për hormonet dhe një ekzaminim me ultratinguj të vezoreve. Mund të trajtohet me medikamente që rregullojnë hormonet, dietë dhe stërvitje. Nëse keni simptoma të ngjashme ose jeni të shqetësuar për shëndetin tuaj, është mirë të konsultoheni me një mjek ose gjinekolog.Simptomat e para të vezoreve policistike mund të ndryshojnë nga personi në person dhe nuk janë të njëjta për çdo grua.

Disa nga simptomat e hershme më të zakonshme përfshijnë:
1. Menstruacione të parregullta ose të vonuara: Gratë me vezore policistike mund të kenë perioda të parregullta ose ta kenë të vështirë të kenë perioda të rregullta.
2. Rritja e tepërt e qimeve në trup ose në fytyrë (hirsutizëm): Ndryshimet hormonale mund të shkaktojnë rritje të tepërt të qimeve në fytyrë, gjoks, stomak, shpinë dhe pjesë të tjera të trupit.
3. Aknet ose pikat e zeza të shpeshta: Vezoret policistike mund të lidhin prodhimin e hormoneve mashkullore (androgjene) të cilat mund të shkaktojnë puçrra të shpeshta dhe pika të zeza në lëkurë.
4. Të qenit mbipeshë ose nënpeshë: Disa gra me vezore policistike mund të kenë probleme me shtimin në peshë ose probleme me kontrollin e peshës.
5. Vështirësi për të mbetur shtatzënë: Kjo gjendje mund të shkaktojë probleme me ovulacionin dhe për disa gra mund të jetë e vështirë ose e pamundur të mbeteni shtatzënë.

Është e rëndësishme të dini se vezoret policistike mund të kenë simptoma të ndryshme dhe diagnoza vendoset nga mjeku ose gjinekologu. Nëse keni shqetësime për shëndetin tuaj, është mirë që të konsultoheni me një mjek për të marrë diagnozën dhe trajtimin e duhur, një ekolog për të marrë diagnozën dhe trajtimin e duhur.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.20-21 të botimit elektronik të revistës BETTY (Shtator 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>