Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Si duhet të rrisim imunitetin dhe si të detoksikohemi pas marrjes së antibiotikëve?

March 3, 2025

Si të rritet imuniteti?
1. Ushqimi i shëndetshëm: dieta e larmishme: është e rëndësishme të hani një shumëllojshmëri ushqimesh, të pasura me vitamina dhe minerale, si vitamina C dhe D, zink dhe hekur. Vitamina C mbështet sistemin imunitar dhe vitamina D forcon imunitetin natyror. Proteinat dhe antioksidantët: Proteinat janë të rëndësishme për ndërtimin e antitrupave, ndërsa antioksidantët (kryesisht nga frutat dhe perimet) ndihmojnë në uljen e inflamacionit në trup. Yndyrna të shëndetshme: Acidet yndyrore omega-3 (nga peshku, farat, arrat) ndihmojnë në rritjen e imunitetit dhe reduktojnë inflamacionin.
2. Ushtrimi i rregullt: Ushtrimi i moderuar fizik ndihmon në përmirësimin e qarkullimit, redukton stresin dhe ruan imunitetin. Ndër aktivitetet më të rekomanduara janë ecja, vrapimi, joga dhe Pilates.
3. Gjumi cilësor: kur flemë, sistemi imunitar rigjenerohet dhe bën riparimet e nevojshme. Rekomandohet të flini të paktën 7-8 orë në ditë për të përmirësuar imunitetin.
4. Reduktoni stresin: Stresi kronik redukton funksionin e sistemit imunitar. Praktikimi i teknikave të tilla si meditimi, frymëmarrja e thellë, joga ose relaksimi mund të ndihmojnë në uljen e stresit.
5. Hidratimi: pini mjaftueshëm ujë. Hidratimi i mirë është i rëndësishëm për ruajtjen e funksionimit të duhur të të gjitha organeve, përfshirë sistemin imunitar.

Si të detoksikohemi pas marrjes së antibiotikëve?
1. Përmirësoni florën e zorrëve: Probiotikët: Antibiotikët jo vetëm që vrasin bakteret që shkaktojnë infeksione, por shkatërrojnë edhe bakteret e dobishme në zorrë. Për të rivendosur florën e zorrëve, mund të përdorni probiotikë (ushqime si kos, kefir, lakër turshi, kombucha). Ushqimet e fermentuara: Përfshini ushqime që janë natyralisht të pasura me probiotikë dhe ushqime të fermentuara (p.sh., lakër turshi, kimchi, miso, kefir).
2. Konsumoni antioksidantë: manaferrat dhe frutat: frutat si boronicat, mjedrat, luleshtrydhet dhe limonët kanë një përqendrim të lartë të antioksidantëve që ndihmojnë në eliminimin e toksinave nga trupi. Perimet: Perimet si brokoli, spinaqi, karotat dhe lakra jeshile janë gjithashtu të pasura me antioksidantë.
3. Ushqimi i shëndetshëm dhe ushqimet e lehta: pas përdorimit të antibiotikëve, rekomandohet të shmangni ushqimet e përpunuara, alkoolin dhe ushqimet tepër të yndyrshme ose pikante. Këto ushqime mund të rëndojnë sistemin tretës. Këshillohet të hani ushqime që treten lehtë dhe kanë një efekt të dobishëm në stomak.
4. Detoksifikim me lëngje: lëngje jeshile: Lëngjet e perimeve si spinaqi, kastraveci, selino dhe majdanoz mund të ndihmojnë në detoksifikimin e trupit. Çaji i kamomilit ose xhenxhefilit: Kamomili njihet për vetitë e tij qetësuese, ndërsa xhenxhefili mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit dhe reduktimin e inflamacionit.
5. Lëvizja dhe aktiviteti fizik: ushtrimet e lehta, si ecja apo joga, ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit dhe eliminimin e toksinave nëpërmjet djersitjes.
6. Hidratim i mirë: pini shumë ujë dhe disa çajra bimorë (sidomos ata që kanë efekt diuretik, si çaji i hithrës), për të eliminuar toksinat nga trupi dhe për të mbështetur procesin e detoksifikimit.
Rekomandime shtesë: Konsultohuni me një mjek: Nëse keni përdorur antibiotikë, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj për mënyrat më të mira të detoksifikimit, veçanërisht nëse keni probleme specifike shëndetësore.

Ph.D. Tanja Veliçkovska

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>