Farmacistët
Kontakti

<< Prapa

Si të përgatisim imunitetin për të pritur vjeshtën

September 1, 2023Shkruan: Tanja Veliçkovska – Mjeke e Përgjithshme

Me ardhjen e ditëve të vjeshtës, natyra zhvendoset në simfoninë e saj rrotulluese të ndryshimeve. Gjethet e pemëve fillojnë të marrin një nuancë të kuqerremtë në të artë dhe ajri mbushet me atmosferë të freskët dhe të ftohtë. E ndërsa e mirëpresim me kënaqësi këtë ndryshim të motit, duhet të përgatitemi edhe për sfidat që vjeshta sjell. Një nga aspektet më të rëndësishme në këtë përgatitje është forcimi i imunitetit tonë.

Imuniteti, ky mbrojtës i padukshëm i trupit tonë, luan një rol jetik në mbrojtjen kundër infeksioneve dhe sëmundjeve. Përballë ndryshimit të kushteve të motit dhe viruseve të mundshme, sistemi ynë imunitar kërkon mbështetje shtesë. Por si mund ta përgatisim imunitetin tonë për sfidën e stinës së vjeshtës?

Fillimisht, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje të ushqyerit. Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar luan një rol kyç në forcimin e sistemit imunitar. Ushqyesit nevojiten për të siguruar energjinë e nevojshme dhe funksionin imunitar. Marrja e frutave dhe perimeve të freskëta, drithërave, lajthive, arrave dhe peshkut mund të pasurojë dietën e përditshme dhe të mbështesë shëndetin e sistemit imunitar.

Së dyti, aktiviteti fizik është një pjesë thelbësore e përgatitjes së imunitetit. Ushtrimi i rregullt i moderuar ka një efekt pozitiv në qarkullimin e gjakut dhe ndikon drejtpërdrejt në funksionet e sistemit imunitar. Ecja, vrapimi, noti dhe joga janë mënyra të shkëlqyera për të qëndruar në formë dhe për të rritur imunitetin tuaj.

Së treti, stresi është një nga armiqtë më të mëdhenj të sistemit tonë imunitar. Stresi i zgjatur mund të varfërojë dhe dobësojë reagimin tonë ndaj infeksioneve. Teknikat e relaksimit si meditimi, frymëmarrja e thellë dhe leximi mund të jenë mjete të fuqishme për menaxhimin e stresit dhe ruajtjen e ekuilibrit në sistemin imunitar.
Më pas, gjumi i mjaftueshëm është shumë i rëndësishëm për rigjenerimin e trupit tonë dhe mbajtjen e përgjigjes imune në nivelin më të lartë. Të paktën 7-9 orë në natë rekomandohet për pushim dhe mbështetje imunitare.

Së fundi, vaksinimet dhe kontrollet e rregullta me një mjek mund të kontribuojnë ndjeshëm në një imunitet të shëndetshëm dhe të gatshëm. Vaksinat përmirësojnë aftësinë e trupit për t'u mbrojtur kundër infeksioneve specifike, duke rritur mundësinë tonë për të shmangur sëmundje të rënda.

Si përfundim, përgatitja e sistemit imunitar për të përballuar sfidat e vjeshtës kërkon zakone të përditshme dhe vëmendje ndaj shëndetit. Nëpërmjet një diete të shëndetshme, aktivitetit të rregullt fizik, menaxhimit të stresit dhe përshtatjes të zakoneve të jetesës së shëndetshme, ne mund të mbështesim sistemin tonë imunitar për të luftuar sfidat sezonale dhe për të kryer rolin e tij natyror në mbrojtjen e trupit tonë.

Stina e vjeshtës nuk ka pse të jetë një kohë nervozizmi dhe sëmundjesh. Me përgatitjen dhe kujdesin e duhur për imunitetin tonë, ne mund ta presim atë me besim dhe shëndet, gati për t'u gëzuar.

Për lexim të hollësishëm të këtij teksti, shihni f.14-15 të botimit elektronik të revistës BETTY (Shtator 2022).

KALKULATORI DIETIK

Me ndihmën e kalkulatorit të mëposhtëm mund të planifikoni vaktet e përditshme në mënyrë të shpejtë dhe të thjeshtë.

Zbuloni më shumë >>

HOROSKOPI MUJOR

Zbuloni horoskopin për muajin aktual.

Zbuloni më shumë >>