Фармацевти
Контакт

<< Назад

Алергии

мај 1, 2024Постојат цела низа болести каде што имуниот механизам на судирот антиген - антитело е одговорен за патолошка реакција (болест). Внесувањето антиген го сензибилизира (оптоварува) организмот, го стимулира да произведува антитела и ги стимулира клеточните имунолошки процеси, така што при повторно внесување на истиот антиген во организмот наместо заштитна реакција настанува тешка реакција во борба меѓу антигенот и хуморалниот и клеточниот имун систем.

Алергиите се имунолошкa реакција - oдговор на одредени супстанции внесени во организмот. Кога имунолошкиот систем препознава алерген, тој предизвикува хиперсензитивен одговор, при што се излачуваат хемикалии, како што е хистаминот, предизвикувајќи симптоми на алергија.

Доколку сте алергични, вашиот имунолошки систем неточно препознава безопасна супстанција сметајќи ја за штетен напаѓач и произведува антитела. Тие потоа предизвикуваат реакција која може да се манифестира на кожата, во синусите, респираторниот тракт или дигестивниот систем.

Сериозноста на алергиите може многу да варира во зависност од личноста и самиот алерген. Понекогаш реакцијата е блага иритација, но може да доведе и до сериозна состојба, како што е анафилакса.

Кои се причините?

Меѓу најчестите причини за алергии се следниве:

Кои се симптомите?

Постојат неколку видови симптоми на алергија кои можеме да ги поделиме според делот од телото на кој влијаат:

 1. Кожа: чешање, уртикарија и црвенило.

 2. Очи: конјунктивитис (чешање, солзење и фотосензитивност).

 3. Нос: ринитис, синузитис и крварење од носот.

 4. Респираторен систем: астма.

 5. Дигестивен систем: гадење, повраќање, дијареа и болки во стомакот.

 6. Хематолошки систем: анемија, леукопенија и тромбоцитопенија.

 7. Бидејќи секој алерген обично предизвикува слични симптоми, може да се класифицираат и според типот на алергија:

 8. Поленска треска или алергиски ринитис: кивање, чешање на носот и очите, конјунктивитис, иритација и течење на носот.

 9. Алергии на храна: утикарија, пецкање во устата и отекување на усните, јазикот, лицето или грлото.

 10. Убод од хименоптеран: Едем (оток) на местото на убодот, чешање на целото тело, стегање во градите, кашлица, отежнато дишење.

 11. Алергии на лекови: утикарија, чешање на кожата, осип, оток на лицето и отежнато дишење.

 12. Атопичен дерматитис или егзема: чешање, црвенило и лупење на кожата.Компликации кои можат да настанат кога алергиите се тешки, ризикот од здравствени проблеми се зголемува, па затоа е корисно да се знаат најчестите компликации кои би можеле да настанат:Анафилакса: Ова е тешка реакција предизвикана од алергија која може да биде опасна по живот. Најчести симптоми се губење на свеста, тешко отежнато дишење и пад на крвниот притисок. Главните предизвикувачи на алергени се храна, лекови и убоди од пчели, оси и други инсекти од групата химноптера.

  Астма: оваа реакција на имунолошкиот систем често се активира со изложување на алерген присутен во надворешната околина.

  Синузитис и инфекции на увото или белите дробови: астмата или поленската треска го зголемуваат ризикот од нивна појава.

  Дијагноза и третман

  Најефективниот третман  на алергиите е избегнувањето на алергенот. Сепак, понекогаш е невозможно целосно да се избегне алерген. Во принцип, не постои лек за алергии, но има неколку видови лекови достапни за ублажување и справување со симптомите, како што се антихистаминиците, деконгестивите, комбинација од двете групи, леукотриенските антагонисти, кортикостероидите и имунотерапијата за алергии.

  Антихистаминици се медикаменти кои и според називот дејствуваат против ХИСТАМИН-от. Хистамин е супстанца која се ослободува при алергиски реакции. Таа е сместена во посебни за тоа наменети клетки (најмногу во мастоцитите, но ја има и во базофилните леукоцити). При алергиска реакција мастоцитот „прска” и од него се ослободуваат бројни посредници на алергиската реакција од кои најмоќен и количински најзастапен е хистаминот. Оваа супстанца предизвуикува ширење на крвните садови (резултира со пад на крвниот притисок), зголемена активност на секрециските жлезди што доведува до солзење на очите, течење” на носот, како и јадеж во очите и носот, кивање во салви; потоа предизвикува спазам на бронхијалното стебло (отежнато дишење, „свирење” при дишење), грчеви на цревата со болки во стомакот; по кожата се јавуваат „копривници” (уртика на латински значи „коприва”) т.е. ограничени црвенила нешто издигнати над кожата кои покажуваат изразито чувство на јадеж; некогаш наместо уртики кожата е дифузно црвена или пак се јавува егзантемски (како сипаници) исип. Неретко бурната алергиска реакција е придружена и со треска.

  Антихистаминиците широко се применуваат во третманот на алергиските заболувања. Се користат во ампуларна, таблетарна и сируп форма. Познато е дека имаат седативен (смирувачки) и хипнотички (успивателен) ефект, па затоа при нивното консумирање е забрането да се консумира алкохол (се потенцира хипнотичкиот ефект), да се управува со моторно возило и да се работи на височина или на лента (ги затапуваат рефлексите).


 

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>