Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Што се Д-Димери?

Мирјана Лажанковска Трниниќ специјалист по медицинска биохемија, м-р по фарм....

Дебелината не е естетски, туку медицински проблем

асс. д-р Билјана Тодорова ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЈА, ДИЈАБЕТЕС...

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП |...

BETTY МАГАЗИН | ЈАНУАРИ 2021

СÈ ЗА ИМУНИТЕТОТ СО Д-р Митов | Број 82

Категорија: Списание BETTY

јануари 1, 2021

Што се Д-Димери?

Мирјана Лажанковска Трниниќ специјалист по медицинска биохемија, м-р по фарм. Раководител на Генеа лабораторија | Нашиот организам има многу важен одбранбен механизам од прекумерно губење крв при повреда на крвните садови или ткивата. Овој механизам, наречен хемостаза, овозможува формирање нишки од протеинот фибрин, кои се поврзуваат заедно и формираат фибринска мрежа (тромби). Таа мрежа, заедно […]

Категорија: Здравje

јануари 1, 2021

Дебелината не е естетски, туку медицински проблем

асс. д-р Билјана Тодорова ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЈА, ДИЈАБЕТЕС И БОЛЕСТИ НА МЕТАБОЛИЗМОТ-СКОПЈЕ | Дебелината или обезитет е комплексна болест каде што постои прекумерна количина на масти во човечкото тело. Дебелината не е само естетски проблем. Тоа е медицински проблем кој го зголемува ризикот од други болести и здравствени проблеми. Дебелината се дефинира преку […]

Категорија: Диета и слабеење

јануари 1, 2021

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП | Витаминот Д претставува липосолубилен витамин, односно витамин што се раствора во масти. Овие витамини се складираат во телото на човекот и се создаваат резерви, за разлика од хидросолубилните витамини кои се растворливи во вода и вишокот од нив се исфрла преку урината. Постојат две форми […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2021

Интервју – Сè за имунитетот со д-р Митов

Што претставува имунитетот и зошто е толку важен? Околу нас е валкано, внатре во нас е чисто и стерилно. Тоа го прави имунолошкиот систем со сите негови капацитети. Значи, ние „пливаме“ во свет од бактерии и вируси кои сакаат да продрат во нашето тело. Имунолошкиот систем е она што го одржува нашето тело чисто и […]

Категорија: Додатоци во исхрана

јануари 1, 2021

Примена на канабисот во медицински цели

Гордана Трендовска Серафимовска дипл. фарм. спец. по контрола и испитување лекови советник за канабис РЕПЛЕК ФАРМ ДООЕЛ, СКОПЈЕ | Канабис, ДА или НЕ… Достапноста за негова примена во медицински цели е веќе реалност… Изборот е ваш… Канабисот несомнено е растение чија употреба, во вид на различни преработки, е позната   уште од времето на древните цивилизации… Го нарекуваат […]

Категорија: Додатоци во исхрана

јануари 1, 2021

Опстипација во текот на бременоста

м-р д-р Симонида Котларова Попоска специјалист гинеколог акушер ПЗУ РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ | Опстипацијата за време на бременоста е чест проблем и скоро половина од сите бремени жени ја доживеале  во текот на бременоста. Опстипацијата се јавува кога има тешки и ретки движења на дебелото црево и пасажа на тврд измет. Пациентката се жали на болки […]

јануари 1, 2021

Зошто е важен сонот за децата и кои се последиците од недоволен сон?

Сања Ѓорѓева сертифициран тренер за спиење на бебиња и деца | Додека вашите дечиња спијат, во нивните мозочиња се случуваат прекрасни работи. За разлика од нас возрасните, на децата им е потребно многу повеќе спиење. Сонот е многу важен за здравиот раст и развој на дечињата и е од големо значење за да им воспоставите […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2021

Прогноза за модни трендови – 2021 година

Фросина Фран стилист | Ако можете да верувате, 2021 година е веднаш зад аголот. Со тоа, на пат сме да влеземе во комплетно нови модни трендови. Анализирајќи ги  колекциите П/Л 21, издвоив неколку трендови кои со задоволство би ги носела уште веднаш, но, исто така, и оние што со задоволство ќе ги прескокнам.   Па, […]

Категорија: Љубопитно

јануари 1, 2021

Внатрешниот свет на надарените деца

проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог | Препознавање и изразување на чувствата кај надарените деца Емоционалниот развој е еден од најважните процеси во развојот на личноста кој се одвива под влијание на созревањето и социјалното учење. Емоционалните реакции ги следат сите наши доживувања, нашите емоционални реакции, тие претставуваат психички процес со кој му даваме вредност на […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2021