Фармацевти
Контакт

<< Назад

АРОМАТЕРАПИЈА

декември 31, 2023Пишува: Сеида Џигал

Ароматерапијата е стародавна практика што се користи за подобрување на физичкото и психичкото здравје преку користење на есенцијални масла добиени од билки, цветови, корени и други делови од растенијата.

Овие масла не само што имаат пријатен мирис, туку и се познати по своите терапевтски својства.

Главната идеја зад ароматерапијата е користење на мириси за да се стимулираат чувствата и да се подобри општата благосостојба.

Се верува дека одредени мириси имаат моќно влијание врз нашето расположение, сетилата и целокупното здравје. Есенцијалните масла се користат на различни начини, како што се инхали- рање, масажа, додавање како капки во топла вода за капење, или додавање во разни козметички производи. Секое есенцијално масло има свои специфични својства и може да се користи за различни цели како да се смират нервите, да се подобри сонот, да се олесни болката или да се подигне расположението.

На пример, маслото од лаванда е познато по своите релаксирачки својства и се користи за намалување на стресот и инсомнијата.

Лимоновото масло се користи за освежување и посочување на позитивните емоции, додека чајното дрво има антисептички својства и се користи за засилување на имунолошкиот систем. Иако ароматерапијата може да има позитивно влијание врз здравјето, важно е да се користат есенцијалните масла со внимание и пазење на упатствата за употреба.

Во сето тоа, ароматерапијата претставува природен начин за подобрување на здравјето и благосостојбието, што може да биде дел од секојдневниот живот.

Со правилно користење и уживање во различните мириси, можеме да го освежиме нашето тело и дух, и да ги подобриме нашите животи.
Ароматерапијата има широк спектар на примени и ефекти кои може да ги има врз нашето здравје и добробит. Есенцијалните масла се користат и во козметиката за нивните благодатни својства врз кожата и косата.
Многу масла, како на пример маслото од рузмарин, можат да го подобрат квалитетот на косата. Исто така, некои есенцијални масла се познати по своите антиинфламаторни својства и можат да помогнат во третирањето на акни, егземи и други кожни проблеми.

Ароматерапијата се користи и во сферата на менталното здравје.

Мирисите од некои есенцијални масла можат да имаат успокојувачки ефекти и да помогнат во справувањето со анксиозноста, депресијата и стресот.

На пример, маслото од рузмарин може да го подобри фокусот и концентрацијата, додека маслото од нероли има успокојувачко влијание.
Од психолошка гледна точка, ароматерапијата има исцелителски ефекти. Се смета дека мирисите од есенцијалните масла можат да го стимулираат централниот нервен систем и да го подобрат нашето расположение.

Иако ароматерапијата има многу предности, важно е да се има во предвид дека секое лице е различно и може да реагира различно на различни мириси и есенцијални масла.

Сè во сè, ароматерапијата претставува холистички пристап кон здравјето и добробитта, што интегрира физички, емоционални и ментални аспекти на нашето благосостојбие.

Со правилно исцрпно истражување и користење на есенцијалните масла, можеме да ја подобриме нашата секојдневица и да ги поддржиме природните процеси на здравјето.

За детално читање на овој текст, погледнете на 26-27 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јануари 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>