Фармацевти
Контакт

<< Назад

Артроскопија – Хирургија на коленото

јуни 1, 2023Пишува: Проф. Д-р Златко Темелковски - Специјалист по ортопедија и трауматологија - ONE HOSPITAL

Хирургијата на коленото е една од најчестите операции во светот. Во овој текст ќе се фокусирам на еден од најпопуларните начини на хирургија на коленото - артроскопијата. Како професор и доктор во областа на ортопедијата, ќе објаснам детално како функционира артроскопијата и како може да помогне на пациентите со проблеми на коленото.

Што е артроскопијата?

Артроскопијата е процедура во која се користат мали инструменти и монитор за да се помогне при дијагностицирање и лекување на проблеми на коленото.

Оваа постапка може да се користи за да се отстрани мало ткиво или делови од коленото, како и за да се поправи повреден или оштетен дел од коленото.
Артроскопијата е позната и како "минимално инвазивна" процедура, бидејќи остава многу помали рани и е многу помалку инвазивна од традиционалната отворена хирургија.

Како функционира артроскопијата?
Артроскопијата се прави со употреба на мали инструменти и камера која е прикачена на еден крај на тонделото лекарот ќе направи мали отвори на коленото на пациентот и ќе вметне тондел во тој отвор. Од тонделото, инструментите можат да се користат за да се отстрани проблемот во коленото, а камерата ќе прикаже слики на голем екран за да им помогне на лекарите да го видат проблемот на коленото.

Кои се проблемите на коленото кои можат да се лекуваат со артроскопија?
Артроскопијата може да се користи за да се лекуваат многу различни проблеми на коленото. Некои од најчестите проблеми на коленото кои може да се лекуваат со артроскопија се:
• Различни Повреди
• Оштетување на 'рскавката
• Различни видови на тендинитис
• Скршеници на коската или тетивите
• Различни видови на инфекции

Овие проблеми можат да предизвикаат болки и ограничување на движењето на коленото. Артроскопијата може да се користи за да ги отстрани овие проблеми и да го врати функционирањето на коленото на нормалното ниво.

Кој би требало да размислува за артроскопија?

Артроскопијата може да биде корисна за било кој пациент кој има проблеми со коленото. Ако сте искусиле болки или ограничено движење на коленото, тогаш можеби ќе бидете кандидат за артроскопија. Но, секако, треба да се консултирате со вашиот лекар и да имате напредок во процедурите за дијагностицирање на вашите проблеми на коленото пред да одлучите да се подложите на артроскопија.

Која е препорачаната процедура за припрема пред артроскопија?
Препорачаната процедура за припрема пред артроскопијата зависи од инструкциите на лекарот, но некои од општите препораки вклучуваат:
• Избегнување на јадење или пиење неколку часа пред процедурата
• Користење на лекови според препораките на лекарот
• Носење на лабава облека и обувки кои се лесни за облекување и соблекување
• Превоз од друго лице додека сте под влијание на анестезија
• Следење на инструкциите на лекарот пред и по операцијата

За детално читање на овој текст, погледнете на 24-25 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>