Фармацевти
Контакт

<< Назад

Ајурведа – хармонија и здравје од Хималаите

јуни 1, 2024Ајурведата е традиционален систем за лекување кој потекнува од Индија пред околу 5.000 години, но е многу применлив во современиот свет бидејќи се заснова на принципите на природата, кои не се променети со текот на времето. Зборот Ајурведа значи „наука за животот“ и е практичен пристап за создавање здрав начин на живот. Овој систем ве учи дека кога ги усогласувате вашите секојдневни навики со вашите природни циклуси, ја поддржувате вашата дигестија, јадете правилна храна, редовно вежбате и имате добар природен сон, вашата физиологија може да работи оптимално. Можете да ја замислите Ајурведата како оригинална медицина за начин на живот, бидејќи повеќето препораки се вртат околу создавање практики за здрав начин на живот за да се подобри варењето и метаболизмот, да се создаде здрав имунолошки систем и да се оптимизира способноста на телото да заздравува. Притоа, можете и да ја спречите болеста. Покрај тоа, можете да ја зголемувате вашата благосостојба на дневна основа за да го достигнете вашиот целосен потенцијал за здравје и среќа.

Еден пример за тоа како ајурведските принципи се потврдуваат од модерната наука е дека Ајурведата препознала дека „повеќето болести започнуваат во цревата“, концепт што штотуку почнува да се разбира преку истражување на микробиомот, како и сложената врска помеѓу цревата, имунолошкиот систем, невролошкиот систем и мозокот. Многу ајурведски практики помагаат да се балансира здравјето на цревата, а со тоа може да се третира основната причина за многу проблеми. Ајурведата е оригинален персонализиран лек, со тоа што признава дека сите сме различни и дека секојдневните практики треба да бидат персонализирани за секој поединец и неговиот уникатен тип на ум-тело. Ова се потврдува и со современите концепти во геномијата, кои можат да идентификуваат поединечни варијации во гените и генската експресија, вклучително и тенденции кон одредени болести. Ова го поддржува вашето животно искуство дека здравствените практики не се „една големина што одговара на сите“. Всушност, многу практики за здравје со кои луѓето се запознаени имаат корени од Ајурведата и се гледаат и практикуваат во многу источни традиции и култури, како и во корените на западната медицина.  Повеќето од овие практики се покажаа дека го смируваат нервниот систем, го поддржуваат нормалното функционирање на ткивата и органите, го зајакнуваат имунолошкиот систем и го оптимизираат варењето и метаболизмот. Специфичните практики вклучуваат:

 

Современата медицина и науката се подготвени да започнат со интегрирање на ајурведските принципи и практики во здравствената заштита, сега со научна валидација за многу од практиките, како и модерен јазик што ги опишува овие принципи. Покрај тоа, ајурведата не мора да чини многу пари. Ајурведата нè учи да правиме сè со љубов. Можеме да најдеме начини да се вратиме во рамнотежа и да ги инспирираме другите да го сторат истото. Не мора целосно да го менуваме нашиот живот за да бидеме здрави, среќни и да се чувствуваме добро. Потребно е само да преземеме одредени практики и ајурведски совети зависно од нашата здравствена состојба. Ајурведата е начин на живот кој нè води назад до сознанието дека ние сме сакани суштества наменети да се поврзат со љубовта во себе и овој прекрасен свет околу нас.

За детално читање на овој текст, погледнете на 22 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>