Фармацевти
Контакт

<< Назад

Белење на заби

април 1, 2022

Др. Спец. Ивана Темелковска
ПЗУ КОМФОРТ ДЕНТАЛ

|Ако  чувствувате дека на вашата насмевка ѝ недостига сјај или дека добила жолтеникава нијанса, не сте сами. Во  нашата секојдевна стоматолошка пракса и многубројните истражувања во областа на естетската стоматологија докажале дека едно од најчесто  поставуваните прашања од страна на пациентите е како да добиеме побели заби. 90 % од пациентите побарале избелување.

Размислувате за избелување на забите? Првин земете ги предвид следниве факти.

Пет од најчесто поставуваните прашања:

Зошто моите заби ја сменија  бојата?

Со текот на времето, вашите заби можат од бели да добијат жолтеникава обоеност поради следниве причини:

Храна и пијалаци

Кафето, чајот и црвеното вино се некои од главните виновници за дамки на забите. Што имаат заедничко? Интензивни пигменти во боја наречени хромогени кои се прикачуваат на белиот, надворешен дел од вашиот заб (емајл).

Употребата  на тутун

Две хемикалии кои се наоѓаат во тутунот создаваат тврдоглави дамки: катран и никотин. Катранот е природно темен. Никотинот е безбоен додека не се измеша со кислород. Потоа, се претвора во жолтеникава супстанција која предизвикува  боење на површината на забот.

Возраста

Под тврдата, бела надворешна обвивка на вашите заби (емајл) се наоѓа помека област наречена дентин. Со текот на времето, надворешниот слој на глеѓта станува потенок со четкање.

Траума

Ако ве удриле во устата, забот може да ја промени бојата затоа што реагира на повреда со тоа што фрла повеќе дентин, што е потемна обвивка под глеѓта.

Лекови

Потемнувањето на забите може да биде несакан ефект на одредени антихистаминици, антипсихотици и лекови за висок крвен притисок. Малите деца кои се изложени на антибиотици како тетрациклин и доксициклин кога нивните заби се формираат (или во утробата или како бебе) може да имаат промена на бојата на нивните заби подоцна во животот. Хемотерапијата и зрачењето на главата и вратот, исто така, може да ги потемнат забите.

Како функционира белењето на забите?

Белењето на забите е едноставен процес. Производите за белење содржат едно од двете основни избелувачи на забите (водороден пероксид или карбамид пероксид). Овие средства за белење ги кршат дамките на помали парчиња, што ја прави бојата помалку концентрирана и вашите заби посветли.

Дали белењето дејствува на сите заби?

Не, затоа е важно да разговарате со вашиот стоматолог пред да одлучите да ги избелите забите, бидејќи избелувачите можеби нема да ги поправат сите видови на промена на бојата. На пример, жолтите заби веројатно добро ќе се избелат, кафените заби може да не реагираат, исто така, и забите со сиви тонови може воопшто да не се  избелат. Белењето нема да работи на  коронки или пломби. Исто така, нема да биде ефикасно ако промената на бојата на забите е предизвикана од лекови или повреда на забите.

Кои се моите опции за белење?

Разговарајте со вашиот стоматолог пред да започнете. Ако сте кандидат, постојат четири начини да го вратите сјајот на вашата насмевка:

Пасти за заби за отстранување дамки

Сите пасти за заби помагаат да се отстранат површинските дамки преку дејството на благи абразивни средства кои ги чистат забите. Побарајте пасти за заби за белење што го добиле печатот на прифаќање на ADA за отстранување дамки (тоа ви го пишува на пакувањето). Овие пасти за заби имаат дополнителни средства за полирање кои се безбедни за вашите заби и обезбедуваат ефикасност за отстранување дамки. За разлика од избелувачите, овие видови производи прифатени од ADA не ја менуваат бојата на забите, бидејќи можат само да ги отстранат дамките на површината.

Белење во ординација

Оваа постапка се нарекува белење во ординациски услови  и обично бара само една посета во ординација. Стоматологот ќе нанесе  заштитен гел  или гумен штит за да ги заштити вашите непца. Следна постапка е нанесување  средство за избелување.

Белење во домашни услови

Вашиот стоматолог може да ви обезбеди средство за домашно избелување. Во овој случај, стоматологот ќе ви даде упатства како да го ставите растворот за белење во фиоката и колку време. Ова може да биде претпочитана опција ако се чувствувате поудобно да избелувате во вашиот дом со побавно темпо, но, сепак, со водство на стоматолог. Избелувањето надвор од ординација  може да потрае од неколку дена до неколку недели.

Производи за белење без рецепт

Може да видите различни опции на интернет или во вашиот локален маркет, како што се пасти за заби или ленти кои  ги избелуваат забите. Концентрацијата на средството за белење во овие производи е помала од онаа што би ја користел вашиот стоматолог во ординацијата. Ако размислувате да користите комплет за белење без рецепт, разговарајте за опциите со вашиот стоматолог и побарајте го со печатот за прифаќање на ADA. Тоа значи тестирано е дека е безбедно и ефикасно за белење на забите. Добијте листа на сите производи за белење дома прифатени од ADA.

Дали има некакви несакани ефекти од белењето на забите?

Некои луѓе кои користат избелувачи на заби може да доживеат чувствителност на забите. Тоа се случува кога пероксидот во избелувачот ќе влезе низ емајлот до мекиот слој на дентинот и ќе го иритира нервот на вашиот заб. Во повеќето случаи, чувствителноста е привремена. Можете да го одложите третманот, а потоа обидете се повторно.

За детално читање на овој текст, погледнете на 8-9 стр. во електронското издание на BETTY магазин (АПРИЛ 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>