Фармацевти
Контакт

<< Назад

Витамини и минерали

август 1, 2021

Ивана Димишкова
д-р по дентална медицина

|

август 2021

На сите ни е добро познато дека витамините и минералите се многу важни за подобрување на здравјето и одржување добар баланс во организмот кај возрасните. Повеќето луѓе мислат дека со добра исхрана внесуваат доволно количество од сите витамини и минерали кои му се потребни на организмот. Но, сепак, храната која ја јадеме е толку процесирана што прави да внесеме само одредено, редуцирано количество на витамини и минерали. Модерниот начин на живот, брзото темпо на живот и социо-економскиот стрес ги исцрпуваат залихите на одредени витамини и минерали, затоа најдобриот совет е да земете витамини и минерали преку додатоци на исхраната.

Но, дали знаете што, всушност, претставуваат витамините, а што минералите?

Благодарение на напредната медицина, луѓето можат да очекуваат подолг и, пред сè, поквалитетен живот. Витамините и минералите се наоѓаат во широк асортиман во аптеките во вид на капсули, таблети, шумливи таблети, прашоци за растворање.

Грижата за сопственото здравје е наша одговорност и најголем благодет. Затоа со внес на правилните витамини и минерали ќе влијаеме на подобрување и избегнување на понатамошно соочување со посериозни последици.

За детално читање на овој текст, погледнете на 8 стр. во електронското издание на BETTY магазин (АВГУСТ 2021).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>