Фармацевти
Контакт

<< Назад

Дали знаете кои се првите симптоми на Алцхајмеровата болест и како се третира?

септември 1, 2023Пишува: Проф. Д-р Сашо Стојчев - Неврологија
21 Септември е светски ден на АЛЦХАЈМЕРОВА БОЛЕСТ!

Алцхајмеровата болест е невродегенеративно заболување на мозокот кое прогресивно влијае врз когнитивните и функционалните способности на личноста.

Симптомите на оваа болест се многу различни и можат да се менуваат од личност до личност, но некои од најчестите симптоми вклучуваат:

1. Проблеми со паметот: Најчесто забележан симптом е губење на способностите за меморирање нови информации и заборавање на повеќето секојдневни активности.
2. Ослабена когнитивна функција: Способностите за размислување, планирање, решавање проблеми и пренасочување внимание стануваат посебно засегнати.
3. Проблеми со комуникација: Луѓето со Алцхајмерова болест можат да искусуваат тешкотии во наоѓање на вистинските зборови, се збунуваат и тешко им е да се разберат.
4. Промена во расположението и на личноста: Пациентите можат да искусуваат промени во расположението, како на пример депресија, агресивност или апатија.
5. Губење предмети и заблудување: Луѓето со Алцхајмерова болест можат да ги губат предметите, да се заблудуваат и да се изгубат во познати простории.
6. Намалена способност за извршување дневни активности: Пациентите можат да имаат проблеми со извршување на обичните дневни активности, како на пример облекување, купување или готвење.

Симптомите на Алцхајмерова болест се обично прогресивни и стануваат поизразени со текот на времето. Ако вие или некој кого го познавате ги имате овие симптоми, важно е да се консултирате со лекар за дијагноза и препораки за третман и поддршка. Раната дијагноза и третман може да помогнат во подобрување на квалитетот на живот и управувањето со симптомите на Алцхајмеро- вата болест. Алцхајмеровата болест е прогресивна и неможна да се излечи, но може да се третира и контролира за да им се помогне на пациентите подобро да се справат со симптомите и да го одложат напредувањето на болеста.

Третманите за Алцхајмерова болест се обично базирани на лекови кои помагаат во контролирање на симптомите и подобрување на квалитетот на живот на пациентот. Овие лекови работат на начин што ја подобруваат комуникацијата меѓу невроните во мозокот или ја контролираат нивната активност.

Како да се третира болеста:
1. Поддршка и образование: Поддршката на пациентите и нивните најблиски може да им помогне да се справат со болеста и да ги разберат симптомите и нивниот напредок.
2. Физичка активност: Редовна физичка активност може да помогне во подобрување на општата физичка состојба и когнитивните функции.
3. Психосоцијална терапија: Терапијата може да им помогне на пациентите да се справат со емоционалните проблеми и да ги подобрат социјалните врски.
4. Поддршка на лицата кои им помагаат на болните: Лицата кои ги негуваат болните од Алцхајмерова болест важно е да добиваат соодветна поддршка и одмор, бидејќи грижата за нив може да биде застрашувачка. Важно е да се изготви индивидуален план за третман, прилагоден на потребите и состојбата на секој пациент. Затоа најдобро е да се консултирате со лекар, специјалист за Алцхајмерова болест или психијатар, за да се одреди најдобрата стратегија за третман.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Септември 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>