Фармацевти
Контакт

<< Назад

Денот на Жената – Движење за правата на жените – 8ми март

март 1, 2024Пишува: Сеида Џигал

Обележувањето на 8-ми март, Меѓународниот ден на жената, може да се врши на различни начини, вклучувајќи:

• Поддршка и признавање на достигнувањата и правата на жените во историјата и современото општество.
• Организирање на настани и дискусии за важните прашања што влијаат на жените, како рамнотежата помеѓу кариера и породица, родовата рамнотежа и борбата против дискриминацијата.
• Поддршка на организации и иницијативи кои се борат за правата на жените и за женската еманципација.
• Покана на жените на специјални настани, вечери, работилници или филмски проекции, за да ги почестите и обележите нивниот допринос и значење во вашето опкружување.
• Дарување на подароци или пишување на пораки на специјалните жени во вашето живот.

Главното е да се прикаже почит и признавање на жените и нивните достигнувања, како и да се продолжи борбата за рамнотежа и еднакви права.

Дали е доволен еден ден за да се прослави празникот на жената?
Идејата за обележување на Меѓународниот ден на жената (8-ми март) произлегува од историските борби за женски права и рамнотежа во светот. Овој ден се користи како прилика да се поддржи еманципацијата на жените и да се обележи нивниот напор и придонес во сите сфери на животот. Додека обележувањето на един ден не е доволно за решавање на сите проблеми што ги искусуваат жените, тоа е важен момент за освестување, поддршка и акција за подобрување на нивното положба во друштвото.

Како треба еден маж да се однесува со жената и како треба да ја третира?
Еден маж треба да се однесува со жената со почит, разбирање и емпатија. Еве неколку начини како треба да ја третира:

• Почитувај ја: Почитувањето е од суштинско значење. Тоа вклучува почитување на нивните мислења, потреби, граници и права.
• Слушај ја: Биди отворен за нивните идеи, мислења и чувства. Активно слушање е важен дел од комуникацијата и градењето на здрави односи.
• Биди емпатичен: Образложи се со нивните емоции и искуства. Покажи им разбирање и поддршка кога се соочуваат со предизвици или проблеми.
• Поддржи ја: Поддржи ги нивните цели, амбиции и стремежи. Помогни им да се развиваат и да ги остваруваат своите снови.
• Биди внимателен: Биди внимателен кон нивните потреби и желби. Покажи им љубов и внимание во секојдневните моменти.

Клучно е да се изгради взаимно почитување и поддршка во односот со жената, што го прави односот здрав и задоволувачки за обата страни.

Од кога почнува да се слави 8ми март
Меѓународниот ден на жената (8-ми март) се слави од рана 20-ти век, со историски корени во движењата за рамнотежа и женски права. Првата масовна обележба на овој ден се случила во 1909 година во САД, а потоа во 1910 година, на прва Меѓународна конференција на жените во Копенхаген, Шведската социјалистичка Клара Цеткин предложи да се одбележува денот како Меѓународен ден на жените. Од тогаш, 8-ми март се обележува како ден за поддршка на правата на жените и борбата за рамнотежа во светот.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Март 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>