Фармацевти
Контакт

<< Назад

Заболувања кај децата: Превенција и лекување

мај 2, 2023Пишува: Проф. Д-р Катица Пиперкова
Специјалист по неонатологија и педијатрија

Детското здравје е од најголемо значење за нивниот раст и развој. Затоа е многу важно да се препознаат и лекуваат заболувањата што може да го нарушат нивното здравје. Како доктор во областа на педијатријата ги разбирам предизвиците со кои се соочуваат родителите и секојдневните грижи за нивните деца.
Во овој текст ќе говорам за некои од најчестите заболувања кај децата и како да се спречат и лекуваат.

Инфективни заболувања
Вирусните инфекции се многу чести кај децата. Од нив најчесто се појавуваат грип, настинка и стомачен вирус. Овие инфекции може да се спречат со едноставни мерки, како што се често миење на рацете и избегнување контакт со заразени лица. Доколку детето заболи, важно е да се одмори и да се осигури со доволно течности. За лекување на симптомите, може да се користат антипиретици и препарати против кашлица.

Респираторни заболувања
Децата често имаат проблеми со респираторниот систем. Најчестите заболувања се бронхитис и астма. За да се спречи појавата на овие заболувања, важно е да се избегнуваат контактите со алергени, но и чадот од цигарите и загадениот воздух. Доколку детето заболи, лекувањето зависи од сериозноста на заболувањето. Во многу случаи, детето ќе треба да се одмори и да се користат лекови соодветни за причината и симптомите.

Хронични заболувања
Постојат и други заболувања кај децата, кои може да бидат хронични, како што се цистичната фиброза и дијабетесот. За да се спречат овие заболувања, важно е да се води здрав животен стил. Ова вклучува здрава исхрана, редовна физичка активност и редовни прегледи кај лекарот. Доколку детето добие некое од овие хронични заболувања, треба да се направи консултација со специјалист за да се одреди правилното лекување.

Вакцини
Еден од најефикасните начини за превенција на заболувањата кај децата е вакцинацијата. Вакцините ги заштитуваат децата од сериозни болести, како што се дифтерија, тетанус, полиомиелитис, хепатитис Б и многу други. Вакцините се безбедни и ефикасни и важно е да се следи календарот за вакцинација.

Совети за здрав живот
Како дополнување на вакцините, важно е да се следат и други совети за здрав живот. Ова вклучува здрава исхрана, редовна физичка активност, доволно спиење и избегнување штетни навики, како што е пушењето. Родителите треба да ги насочуваат своите деца да ги следат овие совети и да се консултираат со лекарот за секој проблем со здравјето.

За детално читање на овој текст, погледнете на 14-15 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Мај 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>