Фармацевти
Контакт

<< Назад

Зошто е важен витаминот Д3?

јануари 1, 2021

Габриела Качакоска-Нанеска
Дипломиран фармацевт
ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП

|Витаминот Д претставува липосолубилен витамин, односно витамин што се раствора во масти. Овие витамини се складираат во телото на човекот и се создаваат резерви, за разлика од хидросолубилните витамини кои се растворливи во вода и вишокот од нив се исфрла преку урината.

Постојат две форми на витамин Д: витамин Д3 (холекалциферол) и витамин Д2 (ергокалциферол).

Витаминот Д3 е поефикасен во зголемување на концентрацијата во неговата активна форма во организмот, за разлика од витаминот Д2.

Главни извори на витамин Д3 (холекалциферол) се сонцето, храната и додатоците на исхраната. Витаминот Д3 е единствениот Д витамин кој може телото да го произведува, благодарение на сончевата светлина неговата синтеза започнува во кожата. Тој претставува важен елемент за метаболизмот на калциум и фосфор, со тоа што овозможува нивна ресорпција и складирање во коските. Бидејќи сè поголем број луѓе го избегнуваат сонцето, неговата примена е неопходна преку додатоци на исхрана со цел да се добие потребната количина на витамин Д3.

Неговата улога во целиот организам е многу важна:

Недостигот на витамин Д3 е најмногу изразен во зимскиот период од годината, бидејќи во овие месеци телото не произведува витамин Д поради тоа што сончевите зраци се многу ретки и не се доволни. Меѓутоа, и во останатите месеци луѓето не се доволно изложени на сонце поради тоа што се на работа, или, пак, поради штетното влијание на сончевите зраци. Најголем ризик од недостиг на витамин Д3 имаат лица кои живеат во северните краишта, лица кои живеат во земји каде што има висока загаденост во воздухот и лица со потемен тен на кожата.

Недостигот на витамин Д3 доведува до омекнување на коскеното ткиво, при што се јавува слабост во мускулите и намалена мускулна маса. Кај повозрасните лица недостигот на витамин Д доведува до појава на остепороза. Кај овие лица се јавува изнемоштеност, болки во коските и мускулите.Неговата примена е особена важна за:

Се препорачува кај:

Препорачаната дневна доза е 400 – 800 IU или 10 – 20 микрограми. Меѓутоа, доколку изложеноста на сонце е намалена или воопшто личноста не се изложува на сонце, тогаш препорачаната доза треба да е поголема – од 1000 до 4000 IU (25 –  100 микрограми).

За да може максимално да се искористи во организмот, најдобро е витаминот Д3 да се зема со храна која е богата со масти (месо, јаткасти плодови и сл.).

Храна која е добро да се зема со витамин Д3:

За жал, секојдневно не можеме да јадеме риба и единствен извор на витаминот Д3 се додатоците на исхрана.

За детално читање на овој текст, погледнете на 8 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ЈАНУАРИ 2021).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>