Фармацевти
Контакт

<< Назад

Зошто раната дијагноза е од големо значење за третман на ревматолошките болести?

мај 16, 2023Пишува: Проф. Д-р Нада Марина - Ревматолог

Како ревматолог бев сведок на многу случаи на пациенти со ревматолошки болести, каде што задоцнетата дијагноза резултира со поголема тешкотија во третманот и потешки последици врз здравјето.

Затоа, важно е да се распознаат и да се дијагностицираат ревматолошките болести што е можно порано.

Ревматолошките болести се група заболувања што ги засегаат зглобовите, мускулите и коските на телото.

Некои од најпознатите ревматолошки болести ги вклучуваат ревматоидниот артритис, системскиот лупус еритематозус и анкилозирачкиот спондилитис. Овие заболувања може да имаат разни симптоми, како што се болка во зглобовите, умор, зголемена чувствителност на зглобовите и општа болест.
Во многу случаи симптомите на ревматолошките болести може да бидат слични на други заболувања или да се препишат на замор или стареење на телото.

Затоа, важно е да се прават редовни прегледи кај лекар за подетални тестирања за да се исклучат ревматолошките заболувања.
Од друга страна, кога ќе се распознае некоја ревматолошка болест, третманот може да биде многу ефикасен, особено ако се почне во раните фази на болеста.

Некои третмани може да вклучуваат употреба на лекови, физикална терапија и промена на стилот на живеење, како диета и вежбање.
Кога болеста ќе се дијагностицира порано, може да се применат помалку инвазивни третмани, кои може да бидат многу успешни.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Април 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>