Фармацевти
Контакт

<< Назад

Зошто се појауваат полицистични јајници и како се третираат?

септември 1, 2023Пишува: Д-р Тихомир Златановски

Сè почесто кај жените се појавуваат полицистични јајчници. Полицистичните јајчници настануваат кога фоликулите не зреат до овулација, што предизвикува собирање на неовулирани фоликули и мали цисти во јајчниците. Овој процес генерално се поврзува со хормонални промени, особено со високи нивоа на машки хормони (андрогени) и неадекватно ниво на женски хормони (естроген и прогестерон). Причините за појава на полицистични јајчници се сложени и вклучуваат генетски фактори и влијанија од околината.

Некои од главните фактори кои се поврзани со настанувањето на полицистични јајчници вклучуваат:
1. Генетска предиспозиција:
Наследните фактори можат да имаат улога во настанувањето на оваа состојба.
2. Инсулинска резистенција: Инсулинската резистенција значи намалена способност на телото да одговори на инсулин, што може да предизвика промени во нивоата на хормони.
3. Хормонални дисбаланси: Промени во рамнотежата на хормоните, како и високи нивоа на андрогени (машки хормони) можат да предизвикаат појава на полицистични јајчници.
4. Високо ниво на LH (лутеинизирачки хормон): Високите нивоа на LH можат да бидат поврзани со појава на полицистични јајчници.

Важно е да се забележи дека полицистичните јајчници се комплексна состојба и дијагнозата и третманот би требало да се извршуваат од страна на квалификуван медицински тим. Доколку имате симптоми или забележувате промени во вашето здравје, најдобро е да се консултирате со лекар или гинеколог за да добиете соодветна дијагноза и третман.

Полицистични јајчници се медицинска состоја карактеризирана со постоењето на мал број фоликули на јајчниците кои не зреат до овулација. Ова обично предизвикува неравномерен месечен циклус и може да предизвика различни симптоми.

Најчестите симптоми на полицистични јајчници вклучуваат:

1. Нерамномерен или изостанат месечен циклус
2. Прекумерен раст на влакната на телото или лицето (хирсутизам)
3. Пречести акни или митисери
4. Прекумерна тежина
5. Тешкотии при забременување

Полицистичните јајчници се обично предизвикани од хормонални промени и можат да имаат врска со инсулинска резистенција. Дијагнозата се врши со помош на лекарски преглед, крвен тест за хормони и ултразвучен преглед на јајчниците. Може да се третира со помош на лекови за регулирање на хормоните, диета и физичка активност. Ако имате слични симптоми или сте загрижени за вашето здравје, најдобро е да се консултирате со лекар или гинеколог. Првите симптоми на полицистични јајчници можат да варираат од личност до личност и не се исти за секоја жена.

Некои од најчестите рани симптоми вклучуваат:
1. Нерамномерен или изостанат месечен циклус: Жените со полицистични јајчници имаат нерамномерен месечен циклус.
2. Прекумерен раст на влакната на телото или лицето (хирсутизам): Хормоналните промени можат да предизвикаат прекумерен раст на влакната на лицето, градите, стомакот, грбот и други делови од телото.
3. Пречести акни или митисери: Полицистичните јајчници можат да влијаат на производството на машки хормони (андрогени) што може да предизвика пречести акни и митисери на кожата.
4. Прекумерна тежина: Некои жени со полицистични јајчници можат да имаат проблеми со зголемена тежина или проблеми со контролирање на тежината.
5. Тешкотии при забременување: Овој услов може да предизвика проблеми со овулацијата и забременувањето може да биде тешко или невозможно за некои жени.

Важно е да знаете дека полицистичните јајчници може да имаат различни симптоми и дијагнозата се врши од страна на лекар или гинеколог. Доколку имате забелешки или грижи околу вашето здравје, најдобро е да се консултирате со лекар за да добиете соодветна дијагноза и третман.

За детално читање на овој текст, погледнете на 20-21 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Септември 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>