Фармацевти
Контакт

<< Назад

Каков тип на психолошка подршка треба за надминување на канцер?

февруари 1, 2024Пишува: Горан Спасовски - Психолог

Надминувањето на канцер може да биде предизвик за физичкото и емоционалното здравје. Психолошката поддршка игра значајна улога. Општите пристапи вклучуваат:

Психотерапија: Индивидуална или групна терапија со лиценциран психотерапевт може помогнат во управувањето со емоциите и стравот.

Поддршка од заедницата: Вклучувајте се во групи за поддршка за луѓе кои се соочуваат со иста дијагноза. Споделувањето на искуства може биде успокојувачко.

Фамилијарна и пријателска поддршка: Отворено разговарајте со блиските за вашите потреби и емоции. Поддршката од блиските може да биде особено важна.

Минимизирање на стресот: Применување техники за справување со стрес, како медитација или јога, може да помогнат во релаксација.

Психијатриска помош: Ако е потребно, консултирајте психијатар за медицинска поддршка при управувањето со депресија или анксиозност.
Важно е индивидуално да се разговара со здравствениот тим за посебни потреби и избор на најдобрите стратегии за поддршка.

Каква психолошка подршка од најблиските треба за болни од рак?

Болни од рак често имаат потреба од емоционална и психолошка поддршка од своите најблиски.

Еве неколку начини на кои блиските можат да помогнат:
Слушање: Бидете активен слушател. Посветете време да ги чуете чувствата и грижите на болното лице без да го осудувате.
Поставување на прашања: Прашајте го болното лице за неговите потреби и како можете најдобро да помогнете. Споделете ги и своите чувства и грижи.

Осигурување на приватност: Почитувајте го просторот и потребата за приватност на болното лице. Некои луѓе се отворени, додека други предпочитаат повеќе време заедно.

Помагање во организација: Помогнете во организацијата на медицински термини, набавување на лекови и други аспекти од грижата.

Разноразни поддржувачки активности: Понудете различни начини на поддршка, како што се спроведување на обични активности, готвење оброци или понуда за помош во домот.
Помагање при спроведување на интересни активности: Помогнете им во наоѓањето и спроведувањето на активности кои ќе ги развеселат, од книги до филмови или музика.

Позитивност и поддршка: Изразете оптимизам и поддршка. Важно е да го потсетите болното лице за силата на неговата внатрешна борба.

Самите блиски се со различни потреби, затоа комуникацијата и почитувањето на индивидуалните предпочитувања се кључни.

За детално читање на овој текст, погледнете на 26-27 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Февруари 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>