Фармацевти
Контакт

<< Назад

Како да го подобрите имунитетот пред есента

септември 1, 2023Пишува: Тања Величковска - Доктор по општа медицина

Како наближува есента природата се менува. Листовите на дрвјата почнуваат да добиваат златноцрвена нијанса, а воздухот станува свеж и ладен. И додека овие временски промени ги пречекуваме со задоволство, треба да се подготвиме и за предизвиците што ги носат. Еден од најважните аспекти во ова подготвување е подобрувањето на нашиот имунитет.

Имунитетот, невидливиот бранител на нашето тело, има витална улога во заштитата од инфекции и заболувања. За соочувањето со променливите временски услови и потенцијалните вируси, нашиот имунолошки систем бара дополнителна поддршка. Но како можеме да го подобриме нашиот имунитет за предизвикот на есента?

Прво, важно е да се обрне внимание на исхраната. Здравата и балансирана исхрана игра клучна улога во засилување на имунолошкиот систем. Потребни се хранливи материи за да се обезбеди потребната енергија. Внесувањето свежо овошје и зеленчук, житарки, лешници, ореви и риба може да го збогати дневниот режим на исхрана и да го поддржи имунолошкиот систем.
Второ, физичката активност е неизоставен дел од подготовката на имунитетот. Редовното умерено вежбање има ефект врз циркулацијата на крвта и директно влијае врз функциите на имунолошкиот систем. Шетање, трчање, пливање и јога се одлични начини за одржување на физичката форма и засилување на имунитетот.

Трето, стресот е еден од најголемите непријатели на нашиот имунолошки систем. Долготрајниот стрес може да го исцрпи и ослаби нашиот одговор на инфекции. Методите за опуштање, како што се медитација, длабоко дишење и читање, можат да бидат моќни алатки за справување со стресот и одржување баланс во имунолошкиот систем.

Следно, доволното спиење има голема важност за регенерацијата на нашето тело и одржувањето на имунолошкиот одговор во највисоко ниво. Најмалку 7-9 часа на ноќ е препорачливо за одмор и поддршка на имунитетот.
На крај, вакцинациите и редовните прегледи можат да придонесат значително за подобрување на имунитетот. Вакцините ја подобруваат способноста на организмот да се заштити од специфични инфекции, зголемувајќи ги нашите шанси да избегнеме тешки заболувања.

На крај, подготовката на имунитетот за есенските предизвици бара да се посвети внимание на здравјето. Преку здрав начин на исхрана, редовна физичка активност, контролирање на стресот и здравите животни навики можеме да го поддржиме нашиот имунолошки систем да се избори со сезонските предизвици и да ја одигра својата природна улога во одбраната на нашето тело.

Есенската сезона не мора да биде време на нервоза и болести. Со правилна подготовка и грижа за нашиот имунитет, можеме да ја пречекаме со самодоверба и подготвени да се радуваме.

За детално читање на овој текст, погледнете на 14-15 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Септември 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>