Фармацевти
Контакт

<< Назад

Како треба превентивно да дејствувате доколку имате проблеми со пливачко уво. (otitis externa)

август 1, 2023Пишува: Пишува: Тања Величковска - Доктор по општа медицина

Пливачкото уво се јавува кога во увото се собира вода и предизвикува инфекција или затнување на увото. Обично се појавува како резултат на повеќе фактори, вклучувајќи ја изложеноста на вода, промени во притисокот на водата и иритација на шуплината на увото.

Еве неколку начини за превенција и третман на пливачкото уво:

01. Носете капа за пливање:
Капата за пливање го заштитува увото од влегување вода и помага да се намали ризикот од пливачко уво.

02. Користете слушалки за пливање:
Слушалките за пливање ја покриваат шуплината на увото и ги спречуваат капките вода да влезат во увото.

03. Отстранувајте ја водата од увото:
Отстранете ја водата од увото веднаш по завршувањето на пливањето. Држете ја главата настрана и благо тресете ја за да ја истресете водата. Исто така, можете да користите и памучни китки или специјални капки за уши за отстранување на водата.

04. Сушете го увото:
По пливањето, користете мека крпа или ткаенина за да го исушите внатрешниот дел на увото. Важно е да не ставате ништо длабоко во увото, како на пример ватено топче, бидејќи тоа може да предизвика ушна инфекција.

05. Консултирајте го лекарот:
Ако и покрај превентивните мерки и техниките за третман на пливачкото уво имате болка, затнување или други симптоми, најдобро е да се консултирате со лекар. Тој може да ви препише капки, да ја процени состојбата на увото и да ви даде совети за третман.

Важно е овие мерки за превенција и третман на пливачкото уво да ги спроведувате, бидејќи неправилно третирање на состојбата може да предизвика подолга и поинтензивна инфекција на увото.

За детално читање на овој текст, погледнете на 04-05 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Август 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>