Фармацевти
Контакт

<< Назад

Кои се првите симптоми на шизофренија и како да се ублажат

мај 1, 2024Како да се препознаат првите симптоми на шизофренијата?

Првите симптоми на шизофренијата обично почнуваат во рана возраст.

Некои од првите знаци и симптоми вклучуваат:

1. Халуцинации - Гледање, слушање или чувствување нешто што не е реално.
2. Делузии - Неправилни уверувања или мислења кои не се во согласност со реалноста.
3. Дезорганизиран говор - Неразбирлив или неструктуриран начин на говорење.
4. Дезорганизирани или агресивни постапки.
5. Дистанцирање од пријателите и семејството.
6. Непосакувани промени во расположението и способноста да функционира.

Ако се забележат овие симптоми важно е да се побара помош од лекар или психијатар за проценка и терапија.
Шизофренијата е сериозно психичко заболување, но со рана дијагностика и соодветно лечење, може да се управува
со симптомите и да се подобри квалитетот на живот.

Како да се ублажат симптомите на шизофренијата?

Ублажувањето на симптомите на шизофренијата обично вклучува комбинација од медикаментозно лечење и терапија.

Еве неколку начини за ублажување на симптомите:

1. Медикаментозно лечење - Лекарите често пропишуваат антипсихотични лекови за ублажување на
халуцинациите и делузиите, како и анксиолитици или антидепресанти за управување со депресијата и анксиозноста,
кои често можат да бидат симптоми на шизофренијата.

2. Психотерапија - Индивидуална терапија или терапија во група може да им помогне на лицата со шизофренија да ги разберат своите симптоми, да се справуваат со стресот и да ги научат вештините за справување со своите симптоми.

3. Едукација и поддршка - Образовни програми и поддршка од страна на поранешни пациенти, психијатри и други
професионалци може да им помогнат на лицата со шизофренија и нивните семејства да се справат со заболувањето.

4. Здрав животен стил - Вежбање, здрава исхрана и доволно спиење можат да
помогнат во управувањето со симптомите на шизофренијата.

5. Поддршка на семејството - Важно е да се осигура поддршка и разбирање од страна на семејството и
блиските лица на пациентите со шизофренија.

Пишува: Горан Спасовски – психолог

 

 

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>