Фармацевти
Контакт

<< Назад

Колаген – Методи и препарати кои се користат за подмладување на кожата

ноември 1, 2020

|

Спец. по фармација
Суаде Исеини
Аптека МЕД ФАРМ, ЧегранеСтареењето на кожата е сложен биолошки процес кој влијае на неколку состојки на кожата и оттука и на нејзиниот изглед. Двата основни процеса на стареење на кожата, внатрешни и надворешни, се контролираат, соодветно, од генетски варијации и од надворешни компоненти. Пушењето, консумацијата на алкохол и хроничната изложеност на сонце (надворешни компоненти) го забрзуваат стареењето на кожата. Сите овие фактори може да доведат до формирање  брчки, појава на кафени дамки и задебелување на кожата.

Промените на стареењето на кожата се должат на структурните промени кај клетките на кожата и во текстурата на дермалното ткиво, под дејството на слободните радикали (реактивни видови на кислород, РОС) произведени главно од УВ-зрачење и до одреден степен од клеточниот метаболизам.

Младата кожа е составена  од 80 % тип I колаген и околу 15 % колаген тип III. Со возраста способноста да се надополнува колаген природно се намалува за околу 1,5 % годишно. Колагенските влакна при стареењето на кожата стануваат подебели и многу пократки, што резултира со губење на тип I колаген, кој го менува односот на колаген типовите.

Густината на колагенот и еластинот во дермисот опаѓа, па оттука и структурата и еластичноста на кожата деградира, предизвикувајќи  да стане потенок и поригиден.

Досега се идентификувани и се опишани 28 вида  колаген. Тие можат да бидат поделени во неколку групи според структурата што ја формираат:

Што е серицин?

Серицин  – свилен колаген. Постојат 18 вида на аминокиселини во серицинот, меѓу кои, серин и аспартат се со највисока содржина. Освен тоа, има и други аминокиселини неопходни за човечкото тело, тој е одличен протеин. Бидејќи кај серицинот околу 80 % аминокиселината има хидрофилна латерална група, од кои околу 1/3  е серин, па  апсорпцијата на вода е 50 пати повисока од онаа на глицерин. Серицинот сам или во комбинација со свилен фиброин се користи во кожата, косата и козметиката за нокти.

Кога се употребува серицин во форма на лосион, крем и маст ја зголемува еластичноста на кожата, антибиотикот и ефектите против стареење.

Извори на колаген за козметички цели

Покрај колаген од говеда (крава), од свиња, од морските риби, од пилешко и глувци, стаорци, сега е достапен нов извор на колаген  од кожи од овци и јагниња.

Најчесто се користат хидролизати на колаген, каде колагенските молекули се фрагментирани и имаат можност за пенетрација низ епидермисот. Од друга страна, фрагментите, пак, се мали за да се интегрираат со колагенот во кожата.Што да направите за да го одржите производството на колаген на задоволително ниво?

За детално читање на овој текст, погледнете на 8 стр. во електронското издание на BETTY магазин (НОЕМВРИ 2020).

 

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>