Фармацевти
Контакт

<< Назад

Колку често треба да ја хидрираме кожата и како да се подготвиме за Есента

октомври 1, 2023Пишува: Сеида Џигал

Со хидрирање често до младелашки изглед и сјајна кожа.
Колку често треба да се хидрира кожата во есен зависи од вашите индивидуални потреби и од типот на кожата. Воопшто, таа треба да се хидрира секој ден, но некои луѓе може да имаат потреба од повеќе хидратација за разлика од други. Есенцијално е да ја следите состојбата на вашата кожа и да реагирате според нејзините потреби.

Есента може да биде лош период за кожата поради намалувањето на влагата во воздухот. Ако имате сува или осетлива кожа, можеби ќе треба да ја хидрирате и по неколкупати на ден. Наутро и навечер користете нежен хидратантен крем за лице, но за и телото. Дополнително, може да користите влажни кремови или спрејови за лице или тело кога ќе почувствувате дека таа има потреба од дополнителна хидратација.

Исто така, не заборавајте да пиете доволно вода бидејќи хидратацијата почнува однатре кон површината на кожата. Целосниот режим на грижа за кожата треба да вклучува и користење хидратантни кремови со СПФ ако сте изложени на сонце. Запомнете дека кожата на лицето и телото може да има разни потреби, па можете да користите производи специфични за секој дел на кожата.

Колку често треба да се хидрира кожата?
Честотата на хидрирање на кожата зависи од типот на кожата и од условите во околината. Обично се препорачува да се користи хидратантен крем или лосион за кожата на лицето и телото секој ден, по можност по туширање или по утринското и вечерното чистење на кожата. Во специфични случаи, како, на пример, на сува клима или при изложеност на сонце, можеби ќе треба да го правите тоа и почесто. Важно е и да пиете доволно вода за хидрирање на кожата однатре.

Колкава количина вода треба да се пие во текот на денот за да се хидрира кожата?
Препорачаното дневно внесување вода се движи околу 8 чаши, што е приближно 2 литра. Меѓутоа, количеството потребна вода за хидрирање на кожата може да варира од индивидуа до индивидуа и зависи од фактори, како возраст, пол, физичка активност и климски услови.

Добрата насока е да го следите своето тело - ако кожата ја чувствувате сува, ве пече или е дехидрирана, можеби треба да пиете уште повеќе вода. Кога кожата ви е добро хидрирана, обично изгледа свежо и сјајно.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Октомври 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>