Фармацевти
Контакт

<< Назад

Лапароскопска хирургија за рак на јајчник – минимално инвазивен пристап

мај 9, 2023Пишува: Д-р Коста Василевски

Ракот на јајчниците е сериозна и болест опасна за животот, која погодува илјадници жени секоја година. Опциите за третман на ракот на јајчниците се разликуваат, но една од најефикасните и најмалку инвазивни опции е лапароскопската хирургија. Д-р Коста Василевски, висококвалификуван и искусен гинеколог онколог, е еден од водечките практичари на лапароскопска хирургија на ракот на јајчниците. Тука ќе разговараме за придобивките и за ограничувањата на лапароскопската хирургија на ракот на јајчникот, како и за улогата на д-р Василевски во обезбедувањето на оваа важна опција за третман.

Лапароскопската хирургија, позната и како минимално инвазивна хирургија, е хируршка техника која користи мали засеци и специјализирани инструменти за отстранување на канцерогеното ткиво. Овој тип на операција се изведува преку неколку мали засеци во абдоменот наместо со голем рез како во традиционалната отворена хирургија.

Преку еден од засеците се вметнува лапароскоп, тенка осветлена цевка со камера на крајот. Ова му овозможува на хирургот да ја прегледа внатрешноста на абдоменот на монитор и да го отстрани канцерогеното ткиво со прецизност и точност. Една од главните придобивки на лапароскопската хирургија е пократкото време за закрепнување во споредба со традиционалната отворена хирургија.

Бидејќи засеците се мали и има помало оштетување на ткивото, пациентите чувствуваат помалку болка и може побргу да им се вратат на своите вообичаени активности.
Дополнително, лапароскопската хирургија има помал ризик од компликации, како што се инфекција и крвавење. Сепак, постојат некои ограничувања за лапароскопската хирургија. Едно од главните ограничувања е тоа што не сите карциноми на јајчници се погодни за лапароскопска хирургија.

Во некои случаи ракот се проширил премногу или туморот е премногу голем за безбедно да се отстрани преку мали засеци. Во овие случаи може да биде неопходна традиционалната отворена операција.

Д-р Коста Василевски е високообучен и искусен гинеколог онколог, кој е специјализиран за третман на рак на јајчниците. Тој има длабоко разбирање за најновите хируршки техники и технологии и добро ги познава придобивките и ограничувањата на лапароскопската хирургија. Д-р Василевски тесно соработува со секој пациент за да го одреди најдобриот план за лекување за нивниот поединечен случај и тој е посветен на обезбедување највисок квалитет на нега.

Како заклучок, лапароскопската хирургија за рак на јајчниците е минимално инвазивна и ефикасна опција за третман. Таа нуди многу придобивки во однос на традиционалната отворена хирургија вклучувајќи пократко време за закрепнување и помал ризик од компликации. Д-р Коста Василевски е вешт и искусен гинеколог онколог, кој е посветен на обезбедување најдобра можна грижа за пациентите со рак на јајчникот.

Доколку вам или на некој близок му е дијагностициран рак на јајчникот, не двоумете се да стапите во контакт со д-р Василевски за повеќе информации за достапните опции за третман.

За детално читање на овој текст, погледнете на 14-15 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Март 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>