Фармацевти
Контакт

<< Назад

Меѓународен ден на децата – 1 јуни

јуни 1, 2023Пишува: Тања Величковска

Меѓународниот ден на детето се одбележува секоја година на 1 јуни во разни делови на светот како иницијатива за благосостојба и права на децата. Овој ден се слави како дел од поголемата кауза, која се однесува на ставање крај на злоупотребата на децата, ставање крај на лишувањето на децата од своите права и вложување напори за подобрување на животот на децата во светот.

ИСТОРИЈА НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ДЕЦАТА
Денот на детето или Меѓународниот ден на детето е комеморативен ден во чест на децата од целиот свет. Прославен како дел од прогласот од 1925 година во Женева на Светската конференција за благосостојба на децата, денот се одбележува на разни датуми во разни делови од светот.

Некои земји го слават во јуни, некои во ноември, но целта на денот отсекогаш била иста.
Од индустриската револуција и од светските војни кои следуваа беше забележано дека децата биле сериозно малтретирани, угнетувани и лишени од основните човекови права. Бидејќи се слаби и плашливи, лесно може да бидат принудени на угнетување и неправедни, неетички и неморални активности.

Тие биле експлоатирани и манипулирани. Утврдено е дека милиони од нив се неухранети. Сите овие откритија беа истакнати за време на женевската конференција и затоа светските лидери одлучија да ги заштитат децата од целиот свет.

Во тогашните развиени земји веднаш беа преземени активности за подобрување на условите за децата, а во земјите во развој беа направени средства и донации од донаторски агенции за социјален развој на луѓето и децата на овие места. Беа организирани разни кампањи и беа упатени социјални повици за да пристигнат волонтери и да помогнат во развојот.

Меѓу овие активности, главните области на кои им беше дадено најголемо значење беа образованието на децата, исхраната, активностите против трговијата со луѓе, како и запирање на детскиот труд.

Сите овие иницијативи комбинирани и денот посветен на ширење на свеста за заштита на децата и правата на децата беше оправдан и така Меѓународниот ден на детето беше прославен и спонзориран на глобално ниво.

ДЕТСКОТО СПОНЗОРСТВО ГИ СЛАВИ ДЕЦАТА
Милиони деца од целиот свет живеат во екстремна сиромаштија. Нивните семејства се обидуваат да преживеат со помалку од 100 денари на ден. Децата често се лишени од медицина, образование и засолниште.

Многумина живеат без пристап до чиста вода. Тие се незаштитени и угнетени, гладни од наклонетост и можности и заробени во циклус на неповолност што се пренесува од една генерација на друга, ако може да го преживеат минатото детство. По усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето, глобалната стапка на смртност за деца под пет години е намалена на половина. Светската заедница почнува да им го дава најдоброто на децата.

Тоа ги подобрува шансите за секое дете давајќи му шанса да се издигне над неповолноста и дискриминацијата, да ги турка предаторите и злоупотребата, да се бори против болестите, незнаењето, неисхранетоста и срамот за да може да го исполнат својот максимален потенцијал.

Што им е потребно на децата?
Љубов - што го отклучува потенцијалот во нивното срце
Образование - да ја победи неписменоста и да обезбеди критички вештини
Додатоци - за заштита од неисхранетост
Здравствена грижа - да се бориме против болести
Рекреативни активности - да се заштити од криминал, насилство и опасност

За детално читање на овој текст, погледнете на 04-05 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>