Фармацевти
Контакт

<< Назад

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

август 1, 2023Пишува: Сеида Џигал

Изотоничност:
Морската вода има состав на соли и минерали сличен на составот на крвта и е изотонична, што значи дека концентрацијата на солите во неа е слична на концентрацијата на солите во човечкото тело. Користењето изотоничен раствор од морска вода во носните шуплини може да помогне да се овлажни слузницата на синусите и да смекнат иритациите.
Чистење на слузницата: Исплакнувањето на носот со морска вода со помош на специјални средства, како што е сад за плакнење на синусите, може да помогне да се отстранат секрецијата, микробите, алергените и другите дразнења кои се натрупуваат во носните премини и синусите.

Ова може да помогне да се намали затнувањето на носот и да се олесни дишењето.

Антимикробни својства:
Морската вода содржи природни антимикробни супстанци, како што е јодот, кои можат да помогнат во уништувањето бактерии и вируси што се наоѓаат во носните шуплини. Ова може да биде особено корисно во борбата со синусни инфекции. Сепак, пред употреба на морска вода за синусите, препорачуваме да се консултирате со лекар или аптекар.

Тие можат да дадат специфични препораки за правилната техника и честотата на употреба, особено ако имате специфична состојба или медицински проблеми. За чистење на синусите со морска вода, треба да ги направите следниве чекори:

Подготовка:
Прво, добро измијте си ги рацете со сапун и вода. Потоа, нежно исекнете го носот за да го избегнете натрупувањето секреции.

Пригответе изотоничен раствор:
Изотоничен раствор од морска вода може да се купи во аптека или може да се приготви дома со додавање морска сол во топла дестилирана или сварена вода. Прочитајте и следете ги упатствата на пакувањето или советите на вашиот лекар.

Подгответе специјална алатка:
За чистење на синусите можете да користите спреј за нос или специјален сад за плакнење на синусите. Овие средства ви овозможуваат да го распоредите растворот рамномерно во носната шуплина.

Исплакнете ги синусите:
Наведнете се над мијалник или када и нежно насочете го отворот на растворот во ноздра, додека главата ја наведнувате настрана. Оставете растворот лесно да тече низ носот и и да помине низ другата ноздра. Запомнете дека треба да користите само изотоничен раствор, а не чиста морска вода.

Повторете го процесот:
Истото повторете со другата ноздра. Подолу има неколку важни совети:
- Држете ја устата отворена и дишете нормално додека ги чистите синусите за да се избегне притисокот во ушите.
- Не користете силни раствори за да не ги иритирате слузниците.
- По завршување на чистењето, исекнете го носот нежно за да ги отстраните преостанатиот раствор и секреции.

Секогаш е добро да се консултирате со лекар пред да го применувате овој процес, особено ако имате проблеми со синусите или ако сте несигурни за техниката.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Август 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>