Фармацевти
Контакт

<< Назад

Настинка или грип, постои ли разлика?

октомври 1, 2020

|

Зорица Мартиноска Андонова
Доктор по медицина
ПЗУ ЦИТУС - ШТИПБолестите на респираторниот систем, како што се настинка и грип, се најчести случаи за посета на доктор, но и за безброј отсуства од училиште или од  работа. Како да дознаеме дали станува збор за настинка или, пак, за грип? Настинката претставува лесна или умерено тешка, краткотрајна инфекција на горните дишни патишта. Со првите постудени денови во годината  почнува и сезоната на настинки, инфекции на кои доенчињата и малите деца се особено чувствителни. Честата појава на настинките во раната возраст се должи на сè уште недоволно развиениот имунитет, односно намалената отпорност кон причинителите на заболувањето. Причинители на заболувањето можат да бидат повеќе од двесте различни видови вируси (риновируси, аденовируси, реовируси, коскаки, параинфлуенца и др.)

КАКО СЕ ПРЕНЕСУВА ИНФЕКЦИЈАТА?

Пренесувањето на инфекцијата настанува по капков пат, преку кивање и кашлање на заболеното лице, но и преку директен контакт со предмети кои ги користи заболениот. Сувиот воздух во прегреаните непроветрени простории ја оштетува респираторната слузница, ја намалува нејзината природна одбранбена способност и ја прави подложна на инфекции.

СИМПТОМИ НА НАСТИНКА

Симптомите на настинка се развиваат бавно, во тек на неколку дена. Заболувањето почнува со затнување на носот, течење на бистар секрет од носот, кивавица, повремена сува кашлица, умерено зголемена температура. Доенчето или малото дете станува нерасположено, плачливо или истоштено. Секретот од носот го отежнува дишењето, а кај најмалите и хранењето.

СИМПТОМИ НА ГРИП

Потешкиот облик на настинка неретко се прогласува за грип, но станува збор за две различни состојби. Симптомите на грипот почнуваат нагло, со висока температура, треска, главоболка, болки во мускулите, општа слабост и истоштеност, односно тие се значително потешки, посилно изразени и подолготрајни во споредба со настинката.

ЗНАЦИ НА НАСТИНКА КАЈ ДОЕНЧИЊА И ДЕЦА

Кај новороденчињата и најраната доенечка возраст симптомите слични на настинка може да се знак на сериозно заболување, поради што е неопходен лекарски преглед. Кај постарите доенчиња и поголемите деца, знаци кои укажуваат на посериозно заболување или развој на компликација при која е потребна лекарска помош се: појава на силна, надразнителна кашлица, забрзано или отежнато дишење, носници кои при вдишување максимално се шират, болки во ушите, одбивање  течности, видливо влошување на општата состојба.ТЕРАПИЈА

Специфичен лек за настинка не постои. Симптоматската терапија вклучува:

Лекови кои вообичаено се користат при настинките се:ПРЕВЕНЦИЈА

Во спречување на ширењето на вирусните инфекции од најголема помош е примена на општите превентивни хигиено-диететски мерки за заштита од инфекции и јакнењето на имунитетот:АНТИБИОТИЦИТЕ СЕ НЕМОЌНИ

Антибиотиците се немоќни, неефикасни против вирусните заболувања и не треба да се користат. Нивното користење „за секој случај“ е нерационално, нема да спречи појава на бактериска суперинфекција, а води кон развој на резистентни соеви на бактерии.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ОКТОМВРИ 2020).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>